A szokottnál is deficitesebb lesz az első félév

2010.03.12. 07:03
Három hónap alatt az éves hiányterv háromnegyede összejön a büdzsében, ennek ellenére a Pénzügyminisztérium váltig állítja, a deficitcél tartható.

A kormány továbbra is azzal számol, hogy az államháztartási hiánycél a tervezett 3,8 százalékon tartható - jelentette be a szokásos államháztartási tájékoztatóján Katona Tamás, a pénzügyi tárca államtitkára a Napi Gazdaság tudósítása szerint. Az első két hónapban az államháztartás hiánya 350,6 milliárd forint volt, ám márciusra 300,6 milliárd forintos deficitet jósol a tárca, így az első negyedéves hiány eléri az egész évre tervezett összeg 74 százalékát. A PM szerint az első kéthavi folyamatok a vártnál még némileg kedvezőbbek is voltak - ezért nem módosítanak (egy hónappal a választások előtt) a hiánycélon. Az idei január-februári hiány szűk százmilliárd forinttal magasabb a tavalyi második havi 256,7 milliárd forintos deficitnél.

A költségvetés szinte minden évben "fejnehéz", annak ellenére, hogy a január szufficites szokott lenni, ám az azt követő hónapokban rohamosan nő az adósság. 2009-ben az éves hiány 88 százaléka az első félévben keletkezett. Ugyanakkor tény, hogy a választási években szinte kivétel nélkül elfutott a költségvetési hiány a második félévben, általában az adóskonszolidációnak és a szőnyeg alá söpört tételeknek köszönhetően.

Az idei költségvetést az átlagosnál is erőteljesebben terhelik az első féléves kiadások: jelentős februári állampapír-lejárat következtében a tavalyinál 55 milliárddal magasabbak a kamatkiadások, de az első hónapokat terheli plusz 40 milliárdos kórházfinanszírozási és a 20 milliárdos MÁV-támogatási többlet.

Az idei költségvetésen átmenetileg segíthet az ötévnyi hazai szabad szén-dioxid-kvóta értékesítése, ami mintegy százmilliárdos extra bevételhez juttathatja a büdzsét. Ezt a pénzt ugyan elvileg csak környezetvédelmi beruházásokra fordíthatná a kormány, ugyanakkor ha ezt teszi is, ezen pénzek kifizetésére csak a következő években lenne lehetőség a pályázatok átfutása miatt. Így átfolyó tétel lenne a költségvetés szempontjából, ami az idei büdzsé képét javíthatná.

A Fidesz a kvótaértékesítés leállítását követeli

Ugyanolyan kevés információnk van a gazdaság állapotáról, mint 2006-ban, s bár a kormány szerint az államháztartás hiánya a GDP 3,8 százaléka lesz, ennél „mindenki jóval nagyobb számot mond” - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke. A párt „gazdasági tényfeltáró bizottságát” vezető Varga emlékeztetett arra, hogy az MNB szerint a GDP 2,7 százalékára rúg az állami cégek adóssága, ami a hiányt növelheti - ezért az a véleményük, hogy a hiányszámokkal is trükközés folyik.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy április végéig mesterségesen lenyomja a költségvetés hiányát - ennek egy kirívó példája az ötévnyi szén-dioxid-kvóta értékesítése, aminek a felfüggesztésére szólította fel a Fidesz a kormányt. A kormányra készülő párt azt is szeretné, hogy hasonló vagyoni jogok értékesítésére már ne kerüljön sor a kormányváltásig. A környezetvédelmi tárca épp tegnap jelentette be, hogy csaknem 2 millió tonna kiotói kvóta eladására kötött szerződést, melyből várhatóan 4 milliárd forint bevétel folyik majd be.