Sokmilliárdos pénzmosás és adócsalás egyik gyanúsítottja Katzenbach Imre

2010.03.16. 13:06 Módosítva: 2010.03.16. 14:56
Pénzmosási és adócsalási ügy egyik főszereplője a volt labdarúgó, Katzenbach Imre. Több társa már előzetesben van, őt körözik. Többüknek fegyvere is volt.

Mintegy 10 milliárd forintos pénzmosást és 3 milliárd forintos adócsalást derített fel a Vám- és Pénzügyőrség (VP). Az eddigi nyolc gyanúsítottból heten már előzetes letartóztatásban vannak, egy személy, Katzenbach Imre, az MTK volt labdarúgója ellen pedig körözést adtak ki.

A férfi két hónapja került a nyomozók látókörébe, miután eddig nem került elő, elfogatóparancsot adtak ki ellene. Úgy tudni, eltűnése előtt mintegy 500 millió forintot vett fel cége számlájáról, számol be a Független Hírügynökség.

Katzenbach Imre
Katzenbach Imre

Fröhlich Zsolt, a VP Központi Bűnüldözési Parancsnokságának (KBP) parancsnokhelyettese a vámhatóság sajtótájékoztatóján elmondta az MTI tudósítása szerint: a Budapest és Pest megye területén március 10-én végrehajtott akcióban több mint 30 helyszínen, közel 260 vámnyomozó és járőr, valamint a MERKUR bevetési egység, a Készenléti Rendőrség Terrorelhárító Szolgálat és a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai vettek részt. Hangsúlyozta: az eljárás indokolt és arányos volt, mert a gyanúsítottak közül többen fegyverrel rendelkeztek, s fennállt a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye.

Ez az Eclipse-ügy

A sokmilliárdos ügy a múlt héten Eclipse-ügyként elhíresült ügy valójában. A gyanú szerint az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetői és azok ismerősei nagyrészt a cég által titkos állami pályázatokon nyert pénzeit tüntették el fiktív vállalkozásokon keresztül, így kerülve el az adófizetést. A vám- és pénzügyőrség eddigi adatai szerint 12 milliárd forintot vettek fel annak a 20 cégnek a számláiról, melyek az ügy kapcsán kerültek az APEH, illetve a VPOP látókörébe.

Az Eclipse ellen egy másik nyomozás is tart: a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya 2010. január végén indított eljárást hűtlen kezelés gyanújával. Az Eclipse fejlesztette ki az eredetvizsgálat rendszerének számítástechnikai hátterének legújabb frissítését. A frissítés a pályázat elnyerése után néhány nappal elkészült. Az eredetiségvizsgálatban résztvevő öt másik cég jelentette fel a társaságot. Ebben az ügyben gyanúsított még nincs.

Az utóbbi hónapokban látványosan megszaporodtak azok az esetek, amikor nagy értékű adócsalásokat leplezett le akár a VP, akár az APEH.

Katzenbach egyszer már a nagy adótartozók listáján volt

A 45 éves Katzenbach Imre a 80-as évek második felében lett ismert futballista az MTK-ban. A középpályás 1987-ben tagja volt a Verebes Józseffel bajnok együttesnek. A 90-es évek elején három szezont Görögországban futballozott, az Apollon Athén játékosaként első évében tíz góllal házi gólkirály volt. Hazatérése után ismét az MTK-t erősítette és tíz év után, 1997-ben újra magyar bajnok lett. Innen levezetésképpen Tápiószecsőre vezetett az útja, játékos-edzőként többször is meglepetést tudott okozni csapatával a Magyar Kupában, egyszer az Újpestet ejtették ki. Az utóbbi években a BLSZ I/B-s Rákosmenti Községi Sport Klub (RKSK) játékos-edzője volt, tavaly azonban többször is hosszú időre nyoma veszett, hetekig nem tudtak róla klubjánák. Katzenbach Imrét a Rákosmenti Községi Sportkör Egyesület (RKSK) elnöksége egyhangú szavazással 2009. szeptember 28-án – sportszerűtlen magatartása miatt – kizárta az RKSK-ból, s azt is megtiltotta, hogy az RKSK sporttelep területére belépjen.

Katzenbach egyszer már bekerült zűrös pénzügyeivel a hírekbe: 2008-ban szerepelt a tízmillió forintnál nagyobb tartozást felhalmozó adózok feketelistáján az APEH-nél.