Átvert lakók és kivitelezők Győrött

2010.03.22. 09:34 Módosítva: 2010.03.22. 09:34
Felszámolást kezdeményeztek az izraeli érdekeltségű Engel-csoport ellen a cég győri Városrét elnevezésű projektjének leendő lakói és kivitelezői. A cég úgy vonul ki Győrből, hogy Dália elnevezésű épületének kivitelezését félbehagyta, írja a Népszabadság.

A tőzsdén is jegyzett Engel Group, melynek kelet-európai fejlesztéseinek fenntartott honlapján továbbra is a már másfél éve csődbement Lehman Brothers Holdings van megjelölve, mint legfontosabb stratégiai partner, és melynek 50%-os tulajdonosa a chicagoi Heitman csoport, magára hagyta magyarországi részlegét, amely finanszírozás hiányában állította le az építkezést.

A most félbehagyott Dália-palotának az eredeti tervek szerint már 2008 végén, de legkésőbb 2009 elején el kellett volna készülnie, azonban az építkezés leállt és hónapok óta senki nem dolgozik a félbemaradt lakásokon. Az egykori

Rába csarnokok helyére megálmodott fejlesztésben, 5-6 ezer új lakást, óvodát, iskolát, ligetet, sétálóutcát, üzleteket, vagyis egy önálló városrészt képzeltek el a beruházók. A projekt jól indult, a hatvanlakásos Tulipán-házat, és a nyolcvanhárom lakásos Amarillisz-kertet szinte a tervező asztalról sikerült értékesíteni.

Rosenberg Ernő a cégcsoport nemrég lemondott magyarországi vezetője elmondta, hogy a lakások értékesítésének visszaesése, és a finanszírozás megakadása egyenesen vezetett a jelenlegi kilátástalannak tűnő állapothoz. A leendő lakók közül még sokan bíznak ugyan a már 85%-ban elkészült Dália-palota átadásában, de néhányan már felmondták a szerződésüket. Mivel a cég másik ügyvezetője, Shmuel Hibel nem Magyarországon él, és nem vesz részt a napi ügyekben, így egy darabig úgy tűnt, hogy a hoppon maradt vásárlók futhatnak a pénzük után. Az UniCredit bank azonban megoldotta a helyzetet, és az Engel náluk vezetett számlájáról kifizette az elégedetlen ügyfeleket. A bank pedig tovább küzd a projekt befejezéséért, és a lehetséges befektetőkkel tárgyalnak.