Lehúzta Brüsszel a magyar konvergenciaprogramot

2010.03.24. 14:37 Módosítva: 2010.03.24. 14:38
Nincsenek kellőképpen kifejtve az államháztartási hiánycsökkentést megalapozó intézkedések és szerkezeti reformok, illetve a következő évekre jelzett gazdasági növekedési ütemek kissé optimisták, így összességében a programban vázoltnál magasabb hiánypálya alakulhat ki 2011-től - áll abban az értékelésben, amelyet ma tett közzé az Európai Bizottság a január végén Brüsszelnek beadott magyar konvergenciaprogramról. A testület nemcsak a magyar esetben, hanem a nemzetközi hitelprogram mellett működő lett és román stratégiai dokumentum kapcsán is felrótta a kissé optimista gazdasági növekedési pályákra, illetve a nem kellően kifejtett, a hiány csökkentését megalapozó intézkedésekre épülő makropályát.

Mint ismert, a január végén beadott friss magyar konvergenciaprogram idénre a GDP arányában 3,8 százalékos államháztartási hiányt rögzített, amely jövőre 2,8 százalékra, majd 2012-re 2,5 százalékra zsugorodna. Ezzel 2011 végére kikerülhetne Magyarország a 3 százalék feletti hiány miatt az unió által indított, ún. túlzott deficit eljárás alól. A bizottság szerint azonban ennek a hiánypályának a teljesülését fokozott kockázatok övezik.

A testület szerint ilyen kockázatok övezik a közép távú költségvetési kiadási célokat, emellett hiányoznak bizonyos olyan döntések, amelyek megalapoznák az államháztartási hiánycsökkentést, továbbá az államadósság pályájából eredően is magasabb hiány kialakulására figyelmeztetnek a brüsszeli szakértők. Az összefoglaló szerint a testület úgy látja: szükség lenne javítani a közpénzügyek (átláthatóságának) minőségét, emellett a közszféra, illetve az adósságot termelő cégek működését átalakító szerkezeti reformok támogatnák az államháztartási hiány mérséklődését.

Már eddig is mondták, de nem ilyen határozottan

Már a február közepén Magyarországon járt bizottsági (illetve IMF-es) delegáció is jelezte, hogy az idei hiánycélt adott esetben csak további hiánycsökkentős intézkedésekkel, illetve folyamatosan szigorú költségvetési gazdálkodással lehet elérni. A kormány azóta rendre azt hangsúlyozza, hogy elérhető a 3,8 százalékos hiánycél, ha a következő kabinet is feszes gazdálkodást folytat.

Múlt héten azonban Oszkó Péter pénzügyminiszter jelezte, hogy akár ésszerű is lehet a következő kormány számára az idei hiánycél megemelése a nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalások kapcsán. Mint ismert, a Fidesz az utóbbi hónapokban folyamatosan 7-8 százalék körüli deficit potenciális kialakulását hangsúlyozta, majd múlt pénteken Matolcsy György, gazdasági miniszter-esélyes azt közölte, hogy a Fidesz a 4,5-6,5 százalékos sávban igyekezne tartani az idei hiányt.