Túlzott forinterősödés miatt aggódik az IMF

2010.03.30. 10:24 Módosítva: 2010.03.30. 10:25
A kelet-európai országok kormányai és jegybankjai fel kellene lépjenek a térség devizáinak felértékelődése ellen, mivel az káros hatással jár a fellendülésre és a gazdaságok versenyképességére - adott hangot aggodalmának Marek Belka, az IMF európai részlegének igazgatója. A Nemzetközi Valutaalap illetékese szerint van miért aggódni.

Az erősödő devizák negatív hatással vannak a gazdaságok növekedésére - figyelmeztetett Belka a Bloomberg beszámolója szerint. Megítélése szerint ez egy olyan folyamat, amitől tartanunk kell. A térség devizáinak túlzott felértékelődése aláássa a gazdasági növekedést - fűzte hozzá az IMF szakembere.

Az egykori lengyel miniszterelnök lehetséges veszélyforrásként értékelte a kockázati étvágy növekedéséből fakadó tőkebeáramlást, melynek során a befektetők a nagyobb hozamot ígérő eszközök felé fordulnak - írja a Portfolio.hu.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a lengyel zloty 22 százalékot szárnyalt az euró ellenében az elmúlt egy évben, amivel az EMEA-térség (Európát, Közel-Keletet és Afrikát felölelő térség, lényegében a feltörekvő országokat sorolják ide a befektetők – a szerk.) második legjobb teljesítményét tudja felmutatni a dél-afrikai rand után, a forint ezalatt 17 százalékot, a cseh korona 8,6 százalékot, a román lej pedig 3,9 százalékot erősödött a közös európai valutával szemben.

A forint épp két hete állította fel a több mint egyéves csúcsát az euróval szemben, a kurzus hajszálnyira megközelítette a 261 forintos szintet. Azóta kissé korrigált az árfolyam, most 265 forint környékén járnak az eurójegyzések a bankközi piacon.

A régió fizetőeszközei (így a román lej, a cseh korona, a lengyel zloty és a magyar forint) abból profitálnak, hogy a befektetők ebbe az országcsoportba csoportosítják át pénzeszközeiket az euróövezet perifériaországaiból (Görögországból, Portugáliából, Írországból és Spanyolországból), miután gyorsabb növekedési potenciállal és alacsonyabb költségvetési hiánnyal, illetve államadóssággal rendelkeznek - emlékeztet a Bloomberg.

A hatóságoknak meg kell vizsgálniuk annak lehetőségét, hogy miként tudják korlátozni a külföldről érkező tőkebeáramlást - magyarázta Marek Belka, aki ennek kapcsán megemlítette a devizahitelezés korlátozását is.

Az IMF európai részlegének igazgatója úgy véli, hogy a jegybanki kamatvágások hatásosabbak a devizapiaci intervenciónál mindaddig, amíg azok költségvetési szigorral párosulnak. A megfelelő monetáris és fiskális politikai intézkedések összessége jelenti a védekezés első vonalát.