Újabb bezináremelés jöhet

2010.04.05. 11:20
A benzin és gázolaj tőzsdei jegyzésárak ugyanis tovább emelkedtek, aminek hatásait a kismértékben erősödő forint sem tudta ellensúlyozni.

Az előző heti záró értékéhez képest péntekig 4,7 százalékot emelkedett dollárban mérve a benzin ára, miközben a gázolaj 6,9 százalékkal lett drágább.

A forint ezalatt kissé erősödött a dollárral szemben (az előző pénteki 198,1 után április 2-án délután 196,6 körül járt a jegyzés), ezért hazai fizetőeszközben mérve a benzin jegyzésára mérsékeltebb módon 3,8 százalékot, a gázolaj jegyzésára pedig 6,1 százalékot emelkedett.

Az elmúlt két év hektikus ármozgásai közepette a Mol árdöntései kevésbé kiszámíthatóak, mint korábban, így pontosan szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mekkora lehet a hazai árváltozás szerdától.

Mint ismert, az elmúlt héten a Mol 3 forinttal emelt az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárain úgy, hogy a mostaninál valamelyest kisebb áremelkedéseket lehetett mérni az üzemanyagok tőzsdei jegyzésárában.

A fent bemutatott világpiaci ármozgások alapján a Portfolio.hu úgy véli, hogy a héten megvan az esélye egy újabb üzemanyagár-emelésnek, mely ezúttal a gázolaj esetében eredményezhet nagyobb mértékű változást.