Demján Sándor a kkv-szektort finanszírozza új bankjával

2010.04.07. 20:19
Hamarosan Demján Sándor magyar nagyvállalkozó cégének tulajdonába kerül a Milton Bank, az új tulajdonos a hazai kkv-szektor finanszírozását tűzte ki célul.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerdán engedélyezte, hogy a Magyar Tőketársaság Zrt. 100 százalékos tulajdont szerezzen a Milton Bank Zrt.-ben, közölte a társaság szerdán. A Demján Sándor által 2009 novemberében alapított Magyar Tőketársaság Zrt. közleményében ismerteti, elsődleges feladatának a forráshiánnyal küzdő magyar kis- és középvállalatok finanszírozását tartja, megítélése szerint a hazai gazdaság fellendülésének segítésére szükség van egy teljesen magyar, hazai tulajdonban lévő bankra.

A korábban a német WestLB AG tulajdonában álló hitelintézetet tavaly vásárolta meg a Wallis Zrt. azzal a céllal, hogy bővítse szolgáltatásait a pénzügyi piacon. A Magyar Tőketársaság Zrt. és a Wallis Zrt. 2010 februárjában részesedésszerzésről és együttműködésről állapodott meg. A további tárgyalásokon a vevő ajánlatot tett a 100 százalékos tulajdonrész megvásárlására, amit a Wallis elfogadott. A tranzakció várhatóan május elején zárul. Az új tulajdonos a későbbiekben tőkeemelés formájában további tulajdonostársak bevonását tervezi.

Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a Milton Bank a jövőben szoros kapcsolatra törekszik a takarékszövetkezetekkel. Demján Sándor az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke, és 2008 júliusában nyilvános ajánlatot tett az akkori kormánynak. Azt ajánlotta, hogy a takarékszövetkezetek 700 milliárd forintos szabad pénzeszközeiből több részre bontva hozzanak létre egy 400-500 milliárd forintos alapot, amit az állam forrásként használhatna fel a kis- és középvállalkozások támogatására, vagy önkormányzati fejlesztésekhez. A takarékszövetkezetek amellett, hogy a forrásért megfelelő kamatot kaptak volna, részt vettek volna az állami kifizetések lebonyolításában, az önkormányzati számlák vezetésében.