2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Sokba kerülnek a pártok ígéretei

2010.04.09. 16:06
A pártok sokféleképpen tudnak semmit sem ígérni - ez volt az egyik nagyon tömör összefoglaló megállapítása a Mit ígérnek? civilkezdeményezésnek a pártok választási programjainak értékelése kapcsán. Míg a korábbi választásokon jellemzők voltak az emblematikus, több százmilliárd forintos, megalapozatlan ígéretek, addig az idei kampányban a vállalások homályosak, rosszul definiáltak, időzítésükben bizonytalanok voltak. Nem változott azonban a helyzet a tekintetben, hogy a pártoknak továbbra sincs igényük arra, hogy programjaik megalapozottságát a költségvetési hatások kimutatásával igazolják. Az ígéretek talán éppen ennek elkerülésére fogalmazódnak meg annyira homályosan.

Ugyanakkor mindez nem jelenti azt, hogy a pártok ne ígérnének nagyokat. Valójában minden programban találunk olyan elemeket, amelyek megvalósítása csak jelentős kiadásnövekedéssel érhető el - ezek mellé azonban nemhogy ellentételező lépések, de még a költségvetési hatás bemutatása sem kerül oda. Így a programok beárazása lehetetlen feladat, ám a Mit ígérnek? illusztratív jelleggel néhány vállalást kiragad a pártprogramokból, és bemutatja, hogy milyen jelentős költségvetési hatások rejtőznek a sorok között, aminek megalapozása többnyire teljesen hiányzik.

Elöljáróban érdemes elmondani, hogy a magyar költségvetésben nincs mozgástér, elkölthető szabad forrás. Ha a pártprogramok a fenntarthatóság jegyében készültek volna, akkor arról kellene szólniuk, hogy a következő évben miként kívánnak 200 milliárd forint tartós megtakarítást végrehajtani ahhoz, hogy a költségvetési felelősségi törvényben előírt pályára állhassunk. Ha ez illuzorikus elvárás is, az mindenképpen fontos lenne, hogy minden egyes elígért (elköltött) forint fedezetét megjelenítsék a pártok. A Mit ígérnek? számításai ezzel szemben arra világítanak rá, hogy a pártok programjai a legtöbb esetben felborítanák a költségvetést. Megjegyezzük, hogy a homályos ígéreteket mi egészítettük ki olyan alapfeltevésekkel, amelyek beárazhatóvá tették azokat. Amennyiben a pártok ezzel szemben észrevétellel kívánnak élni, azoknak a későbbiekben helyt adunk.

A költségvetési fenntarthatóságra szabad szemmel is jól láthatóan a Jobbik programja volt a legkevésbé tekintettel. Egy olyan vállalás mint a "munkát terhelő elvonások jelentős csökkenése" néhány 100 milliárd forintos nagyságrendű lyukat üt a költségvetésben, ha pedig komolyan veszük a "közművek államosítását", ennek forrás¬igénye akár az 1000 milliárd forintot is meghaladhatja és a program tele van olyan, évente néhány tízmilliárdos tartós kiadásnövekedést okozó lépésekkel, mint a bölcsődei ellátás kötelezővé tétele. Hangsúlyozzuk, hogy az egyes vállalások értékalapú minősítésére nem vállalkozunk, kizárólag a megvalósíthatóság költségvetési feltételeit jelezzük.

Az MSZP progrmjában is van százmilliárdos nagyságrendű tétel: az egészségügyi dolgozók ötéves bérfelzárkóztatási programja megengedően számolva is 200 milliárd forintos kiadási többletet jelent az időszak végén - hiteles forrásmegjelölés itt sincsen. A látványosan konkrétumok nélküli Fidesz-program is tartalmaz jelentős ígéreteket, mint például az egészségügyi kiadások felfuttatását - csak a 2006. évi szint visszaállítása 180 Md forintba kerülne -, a teljesen homályos "radikális adócsökkentést" 2011-től, vagy az 500 milliárd forintos energiahatékonysági programot.

A nagy ígéretekkel leginkább az MDF maradt adós, sőt, e párt esetében igen komoly adótehernövelés jön számításba az adójóváírás eltörlése révén. Ugyanakkor az MDF sem számol a programjában az egyes intézkedéseinek költségvetési hatásával, hiszen például az oktatásügyi elképzeléseinek (az egész napos iskola programja, az oktatók béremelése, a szakiskolák létesítése, a másik oldalon a főiskolák-bezárása, tandíjkötelezettség) pénzügyi egyenlege homályban marad.

A csatolt összesítő táblázatból néhány intézkedés konkrét kalkulált költségvetési forrásigénye olvasható ki illusztratív jelleggel. Terjedelmi okokból a számítások előfeltételeit, paramétereit, a számítás módszereit itt nem közöljük, a részletes számítások a Mit ígérnek? honlapján találhatók.