Felvetni sem szabad a Fidesz-Jobbik együttműködést

2010.04.13. 11:35 Módosítva: 2010.04.13. 15:59
A brit üzleti napilap szerint az új kormánynak azokat a problémákat kell kezelnie, amik megteremtették a Jobbik népszerűségét. A lapnak nyilatkozó Csaba László szerint gyengülni fog a protestpárt, mihelyst meg kell szólalniuk konkrét ügyekben, Szabados Krisztián szerint viszont fényes jövő elé néznek.

A radikális nacionalista Jobbik erős választási szereplésének következtében fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország nemzetközi megítélése veszít fényéből - írja a Financial Times keddi száma a vasárnapi első forduló eredményei kapcsán. A brit üzleti napilap két cikkben is megemlékezik a radikális párt"szégyenteljes" megerősödéséről, és ennek kapcsán ír az új kormány előtt álló óriási kihívásokról.

Vadul tagadnak

A párt ellenséges viszonyulása a cigányokhoz, valamint az antiszemita retorikája - amelyet a párt mindig vadul visszautasít - uralta a magyar választásokról beszámoló külföldi sajtótermékeket, írja a brit üzleti napilap, amely azt is megjegyzi: a radikális párt eddig alternatívát kínált a jelenleg uralkodó politikai elittel szemben, ugyanakkor most ők is bekerültek a megvetett intézménybe.

Az FT cikke emlékeztet arra, hogy a Jobbik a szavazatok 17 százalékát nyerte el, amivel a harmadik helyet érte el a parlamenti választások első fordulójában. A mostani eredménye pedig jobb, mint a tavaly nyári EP-választásokon elért 15 százalékos támogatottság, írja a napilap, amely szerint egyelőre még nem látni, hogy a szélsőséges párt képes lesz-e magát jelentős ellenzéki erővé formálni.

Gazdasági válság, fokozódó frusztráció

A párt politikai kampányának lényegét a recesszió okozta problémák és a korrupciós témák adták, ennek segítségével válhatott gyorsan nemzeti mozgalommá. Éppen ezért nagyon sok múlik majd a leendő miniszterelnökön, Orbán Viktoron, hogy vissza tudja-e állítani gazdasági növekedést és létrehoz-e új munkahelyeket, ahogyan a kampányban többször ígérte. A brit üzleti napilap idézi Orbán Viktor tegnapi nemzetközi sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentést, miszerint minél jobb teljesítményt nyújt a kormány, annál gyengébb lesz a jövőben a szélsőjobboldal.

Csaba László, a CEU professzora a Financial Timesnak elmondta, hogy a Jobbik egy protest párt és várhatóan gyengülésnek indul, amikor konkrét ügyekben kell megszólalnia. A brit napilap megemlíti a - betiltott katonai szervezetként jellemezhető - Magyar Gárdát, amely betiltása óta új néven szerveződött újjá és látványosan jelen van a szegény vidéki közösségekben, ahol a bűnözés a leginkább aggasztó tényező, és gyakori a romákkal szembeni ellenséges viszony.

Fényes jövő elé néz a Jobbik

Néhány politikai elemző úgy fogalmaz, hogy a Jobbik erősödését kelet-európai szemszögből kell megközelíteni. Szabados Krisztián, a Political Capital ügyvezető igazgatója az FT-nek kifejtette, hogy a Jobbik támogatottsága mélyen a társadalomban gyökerezik, meglátása szerint a szélsőjobboldal fényes jövő elé néz Magyarországon.

A Financial Times szerkesztőségi kommentárban is foglalkozik a magyar választásokkal, "Magyar démonok" címmel. A cikk szerint a Fidesz győzelme megteremtette a reformok végrehajtásának lehetőségét, amelyre Magyarországnak nagy szüksége van. Ám az optimizmust beárnyékolja a Jobbik "szégyenteljesen erős" teljesítménye, fogalmaz a lap.

Orbán lehetősége

A radikális párt 17 százalékos támogatottsága szemben a Fidesz 53 százalékos adatával aggasztónak mondható az FT szerint. A brit üzleti napilap ugyanakkor azt is hozzáfűzi, hogy a szélsőséges párt rekorderedménye nem annyira erős, mint amit az előzetes várakozások prognosztizáltak és alacsonyabb a párt által reméltnél is. és az Európa többi országában tapasztalható folyamatoktól sem különbözik.

Orbán Viktornak tehát azokat a problémákat kell megoldania, amelyek megteremtették a Jobbik népszerűségét, írja az FT, amely szerint a leendő miniszterelnök óriási kihívás, de egyben nagy lehetőség előtt is áll. Az elérhető kétharmados többséggel hozzákezdhet a szükséges alkotmányos átalakításokhoz. A Fidesz és a Jobbbik esetleges együttműködésének lehetőségét azonban fel sem szabad vetni, figyelmeztet szerkesztőségi kommentárjában a Financial Times.