Búcsúzhat Tokaj a világörökségi címtől

2010.04.14. 16:45
Az UNESCO, valamint a nemzetközi szervezet szakmai tanácsadó testületeként ismert ICOMOS szakemberei által alkotott misszió vizsgálja a nyáron a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű miatt kialakult helyzetet. Ha kedvezőtlen tapasztalatokkal távoznak, a szervezet akár azonnal elindíthatja a térség törlését a világörökségi listáról.

A szakértők Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO-hoz rendelt nagykövetének meghívására érkeznek hazánkba. Fejérdy Tamás a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságának titkárságvezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: a misszió tagjai felmérik a jelenlegi állapotokat, valamint konkrét javaslatokat fogalmaznak meg a világörökségi terület egyetemes értékeinek megóvására.

A titkárságvezető szerint volt már rá példa, hogy egy hasonló vizsgálat után az érintett helyszín nem a veszélyeztetettségi listára került, hanem a súlyos problémák miatt azonnal megindult a törlési eljárás a világörökségi listáról.

Magyarországon eddig két alkalommal volt hasonló eljárás: a budai alsó rakpart bővítése, valamint az egykori pesti zsidó negyed átépítése kapcsán. Fejérdy Tamás elmondta: a vizsgálat eredményeinek ismeretében mindkét beruházó elállt a világörökségi értékeket veszélyeztető tervek megvalósításától.

A Szerencsi Ipari Parkba a BHD Hőerőmű Zrt. szeretne egy szalmatüzelésű hőerőművet építeni. A beruházás ellenzői azt mondják, hogy az erőmű megváltoztatná azt a mikroklímát, ami a térség fő borászati terméke, az aszú képződéséhez szükséges, valamint attól tartanak, hogy az ipari létesítmény táplálásához szükséges alapanyagot szállító kamionok is jelentős terhet rónak majd a környezetre.

A szerencsi önkormányzat, valamint több környékbeli község vezetője támogatja a tervet, mondván: a régióban kevés a munkahely és a világörökségi cím nem jelentheti az ipar létesítésének megakadályozását.