Az átverések és a szégyenlisták hete

Ez történt az év 15. hetében a gazdaságban

2010.04.24. 12:00 Módosítva: 2010.04.24. 12:16
Őrült egy hét volt. A mögöttünk hagyott héten egy vulkánkitörés pár légitársaságot majdnem térdre kényszerített, csődbe ment Görögország, egy nagy amerikai bankházról derült ki, hogy nagyon átverte az ügyfeleit a válság kitörésekor, idehaza pedig egy készételeket előállító cég tette ugyanezt a fogyni vágyó személyekkel, közben a Tesco a munkaügyi feketelistára került, és bűnhődtek a forint és az OTP elleni 2008-as támadás elkövetői.

A hét elején a világ pénz- és tőkepiacain a befektetők megijedtek, mert úgy tűnt, nagyobb sebet ejthet az izlandi vulkánból kitörő hamufelhő az amúgy is törékeny fellendülési fázisban levő európai gazdaságon, mint korábban gondolták. Légitársaságok csődjéről születtek már spekulációk, aztán nagy nehezen mégis feloldották a légtérzárakat az európai országok.

A befektetőket a vulkáni ügyön kívül újfent a görög helyzet is nyomasztotta. Folyamatosan nőtt a görög államcsőd esélye, a hét közepén pedig kiderült, hogy tavaly az állam nyakló nélkül költekezett, és lőn, pénteken az ország miniszterelnöke lényegében bejelentette, csődbe jutottak, mert nem tudják finanszírozni magukat a piacról, ezért kérik szépen azt a 45 milliárd eurós IMF-EU-mentőcsomagot. Ne vegyünk mérget azonban arra, hogy ezzel meg is oldódnak Athén gondjai, egy magas rangú német tisztségviselő ugyanis még a héten arról beszélt, ez a hitelcsomag édeskevés, legalább a duplája kéne, és közben még a görög közszolgák is hevesen tiltakoznak.

Fény derült arra a turpisságra, amelyet egy nagy amerikai bank, a Goldman Sachs követett el még a válság kitörési fázisában: szépen átejtette ügyfeleit, olyan értékpapírokat adott el nekik, amelyet ő maga nyomban shortolni kezdett, vagyis az esésükre játszott.

Nem kellett sok az IMF-nek sem, ki is szivárgott a Valutaalap terve, miszerint kettős bankadót vetne ki a szervezet, hogy a jövőben ne az állampolgári adóközösség pénzéből mentsék meg a bankokat, hanem azok mostani befizetéseiből állják majd a cechet.

Aki megtámadott minket, most bűnhődik

A pénzügyi ügyeskedés idehaza sem ismeretlen dolog. A PSZÁF jó nagy büntetés szabott ki a Deutsche Bankra, mert az 2008 őszén a forint ellen spekulált és durván, készakarva ezért be is mozgatta az árfolyamot. Aztán a héten lezárult a PSZÁF kontra Soros-alap-ügy is, és a bíróság helyben hagyta a Soros-cég közel félmilliárd forintos gigabírságát, amelyet az OTP-részvények mélybe küldése miatt szabott ki a PSZÁF. Aztán itt van a MÁV autóflotta-botránya is: a minap a hazai közbeszerzési bírságok történetében kiemelkedő mértékű, 45 milliós bírságot kapott a MÁV a miniszter szerint is jogsértő autós szerződésért, belső vizsgálat mégsincs.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  14. heti záró 15. heti záró
BUX 24913
24469
OTP 7080 7050
Mol 20490
19895
Richter 44800
43200
Magyar Telekom 804 800

A Gastroyal füle mögött is vaj van, a GVH tízmillió forintra büntette a készételgyártó céget, mert az átverte a fogyni vágyó ügyfeleit, állításait nem tudta alátámasztani. A Tesco is a rossz tanulók közé került, a multicég hazai leányvállalata felkerült a munkaügyi szabálytalankodók feketelistájának hetedik helyére. Egyébként az építőipar és a vagyonvédelmi szektor a legfertőzöttebb terület. Egy másik szégyenlista is megjelent a héten, a nagy adósok tablóját egy az APEH-nek ötmilliárd forinttal tartozó cég, illetve egy 2,8 milliárd forinttal lógó magánszemély vezeti.

A magyarok nem akarnak külföldre menni dolgozni, csak minden tizennegyedik magyar próbálná ki magát a határokon túl. Viszont van új buszunk, a Kravtex 19 méteres új busza 180 utast tud szállítani, Győrbe adják el az első darabokat belőlük. Az tuti, hogy nem lesz Betyár hidunk, ugyanis május 14-ig a Gyevi, Napfény, Radnóti, Móra vagy Szent-Györgyi ötösből lehet kiválasztani, mi legyen az új szegedi sztrádahíd neve.

És mi is bűnhődünk

Összesen egymilliárd euróval több uniós forráshoz juthat Csehország, Lengyelország és Szlovákia a következő három évben az eddig tervezettnél, mert gazdaságuk a 2007-2009-es időszakban kiugróan jól teljesített - jelentette be az Európai Bizottság. És igen, ezek mind visegrádi országok, a négyesből egyedül mi nem kapunk egy árva vasat sem a pluszpénzből, mert igen, mi gyatrán teljesítettünk az elmúlt években.