Elemzők szerint csúnya dolog lenne eltávolítani Simort

2010.04.27. 17:08 Módosítva: 2010.04.27. 17:17
A piac nem szereti, ha a független jegybankot, vagy annak elnökét támadják, Simor Andrásnak ki kell töltenie 2013-ig szóló mandátumát - így reagáltak elemzők Orbán Viktor hétfői, illetve Pokorni Zoltán kedd reggeli, az MNB elnökét támadó, illetve lemondásra felszólító kijelentéseire. Londonból pedig úgy látják: a vita miatt le is állhat a kamatcsökkentési sorozat.

A piac általában nem szereti, ha a független jegybankot, illetve annak elnökét parlamenti párt, vagy a kormány, illetve most Magyarországon egy alakulóban lévő kormány leendő vezetője támadja - mondta Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető elemzője hozzátette ugyanakkor, hogy ennek most nincs közvetlen hatása a forint árfolyamára, mivel azt inkább a görög események mozgatják.

Kissé másként értékeli a helyzetet Árokszállási Zoltán, az Erste Bank makrogazdasági elemzője. Véleménye szerint a forint keddi, közel két százalékos gyengülésében szerepet játszhat a jegybank elnökét ért támadás. Erre utal, hogy a forint erőteljesebben gyengült a régiós devizáknál.

A jegybank, illetve a jegybank elnöke körüli bizonytalanságot nem kedvelik a befektetők - állítják a szakértők, akik egyetértettek abban is, hogy az MNB és az újonnan felálló kormány kamatpolitikája igen közel áll egymáshoz.

Mint beszámoltunk róla, tegnap Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján nekiment Simor Andrásnak, a jegybankelnök pedig egy későbbi sajtótájékoztatón visszavágott, vagyis elkezdődött az Orbán-Simor-ütközet.

Az eurózóna nem nézné jó szemmel Simor eltávolítását

A jegybank és a Fidesz szakpolitikusai is a további kamatcsökkentés szükségességét hangoztatják, s ezt gondolja a piac is - fogalmazott Kondrát Zsolt, aki szerint legkedvezőbb esetben a kamatpálya alja 4,0-4,5 százalék között, kevésbé kedvező nemzetközi pénzpiaci helyzetben 4,75 százalék lehet.

Arra is figyelmeztetnek, hogy az Európai Központi Bank és az Európai Unió is a független jegybank, illetve annak vezetője mellett áll ki.

Arra a kérdésre, hogy a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonásával, illetve annak élére kinevezett új vezetővel megoldható-e Simor András eltávolítása, a piaci elemzők nemmel feleltek. Árokszállási Zoltán hozzátette: "Simor Andrást megbízható embernek tartja a piac".

Kondrát Zsolt elmondta: a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonása nem elképzelhetetlen, de egy ilyen törvény esetén is ragaszkodnának a nemzetközi pénzügyi szervezetek ahhoz, hogy Simor András kitöltse 2013-ig szóló mandátumát, s csak azután lépjen érvénybe az összevonásról szóló törvény.

Londonból is üzentek

"A jelek szerint már reagál a piac" a magyar jegybank vezetőjének távozását szorgalmazó nyilatkozatokra, és a piaci hatások esetleges erősödése a kamatcsökkentési ciklus leállásához is vezethet - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők.

A cég kedden közzétett új "MC Tracker" elemzése ugyanakkor külön megemlíti Pokorni Zoltán aznapi tévényilatkozatát, amelyben a Fidesz alelnöke Simor András MNB-elnök lemondását szorgalmazta.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint ha az ezzel kapcsolatos "politikai zaj" miatt "folytatódik a kockázati prémiumok visszarakódása" a forinteszközökre, az okot adhat a monetáris tanácsnak az enyhítés leállítására.