Megreccsent a forint és a tőzsde

2010.04.28. 10:27 Módosítva: 2010.04.28. 12:26
Rég nem látott értékvesztést szenvedett el a napokban a forint és a BUX. Az euró ára 263 forint környékéről 272 forintra, a dollár 195-ről 207-re drágult lényegében két nap alatt. Az MTelekom kereskedését fel kellett függeszteni, mert tízszázalékos csökkenést szenvedett el – igaz, ezt nagyrészt egy technikai tényező magyarázza –, de az OTP is több mint négyszázalékos mínuszban van.

Az euró árfolyama kedden késő este átlépte a lélektaninak tartott 270 forintos szintet, és ma délelőtt sem bír elszakadni ettől a határtól. Sőt tíz óra után pár perccel már 271 forintnál jártak az eurójegyzések a bankközi piacon. A gyengülés itt sem állt meg, 11 óra után néhány perccel már 272 forint fölött járt az uniós pénz ára, az utolsó kötés 272,07 forinton volt.

Ilyen szinteken legutóbb két hónappal ezelőtt járt a hazai valuta. Az elmúlt egy-két hétben meglepően stabil volt az árfolyam, az euró alig bírt kilépni a 263–265 forintos sávból. A 270 fölötti árfolyam technikai elemzési szempontból is rosszul fest, túl simán esett át a forint az erős ellenállási pontnak tekintett 268-269-es szinten.

dveiza

A svájci frank ára is rég nem látott szinteket ütött át, 11 előtt nem sokkal átlépte a 189 forintot, most 189,79 forintnál járt. A forint svájci frankban számolva szűk egy éve, 2009 júniusában volt ilyen gyenge. A dollár árfolyama a 207 forint környékén jár, az amerikai valuta két nap alatt tíz forintot drágult.

Dél körül normalizálódott a helyzet

12 órára ismét visszatért az euró árfolyama a 270 forintos szint alá. A pénzpiacokon kissé normalizálódni látszik a helyzet, részben annak hatására, hogy az uniós vezetők bejelentették: május 10-re euró-válságcsúcsot hívnak össze.

Tegnap kezdődött

A forint vesszőfutása tegnap kezdődött, akkor nap közben hét egységnyit vesztett értékéből a hazai valuta az euróval szemben: a kora reggeli 262,80-ról késő estére, az európai bankközi piac zárása után 270,20 forintig mentek az eurójegyzések.

Azok a fránya görögök, portugálok, németek

A gyengülésben külső és belföldi okok is szerepet játszanak. Görögország megmentése a vártnál lassabban halad, a bizonytalanság a befektetőket óvatosságra sarkallja, ezért a feltörekvő piaci devizák – a forint is – megszenvedik a rossz pénzpiaci hangulatot.

A görögök megmentésében kulcsszerepet játszó németek húzzák az időt, mert másfél hét múlva odahaza fontos tartományi választást tartanak, és ha a kormánypárt veszít, akkor elbukja a parlament felsőházában a többségét. Márpedig a német lakosság nagyobbik része ellenzi, hogy az ő adóeuróiból mentsék meg a tékozló görögöket.

Merkel kancellár hétfőn ahhoz kötötte a görögök megsegítését, hogy a görögök legyenek készek újabb megszorításokra, noha már az eddig bejelentett kiigazító lépéseket sem fogadják el, az országban  mindennaposak a sztrájkok.

Tegnap német politikusok felvetették a görög államcsőd kimondásának lehetőségét, az adósság átütemezését. Utóbbi azért merülhet fel, mert három hét múlva nyolc és fél milliárd eurónyi adósság jár le, és azt törleszteniük kell, és még a kamatokat is meg kell fizetniük azoknak a görögöknek, akik a piacról már nem tudnak értelmes hozamon kölcsönhöz jutni, és az is időbe telik, mire a kért IMF- és EU-segítséget pénzre váltják. Ma reggel, például, a kétéves görög államkötvény hozama huszonkét százalék fölé emelkedett, miközben a magyar hasonló futamidejű államkötvény hozama öt-hat százalék körül mozog.

A görög helyzet megoldásának meggyorsítására ma Berlinbe repült az IMF vezérigazgatója és az Európai Központi Bank elnöke is.

Tegnap késő délután a piacok kaptak egy másik pofont is. A Standard & Poor’s a görög mellett a portugál hitelminősítést is lerontotta, ráadásul nyomban két fokozattal. A görög állampapírokat pedig már a befektetésre nem ajánlott, csak spekulatív kategóriába sorolta.

Mindezek az euró rég nem látott mélyrepülését is kiváltották. A befektetőket aggasztja az euró jövője, az eurózóna gazdasági erejének gyengülése. Az euró dollárárfolyama tegnap este 1,32 alá zuhant. Ilyen mélyen legutóbb 2009 első felében járt a kurzus.

Átmeneti lehet csak a hatás?

Tegnap publikálták a spanyol munkanélküliségi adatot, ami a vártnál rosszabb lett. A portugálok hitelminősítését a Standard & Poor’s két kategóriával lejjebb sorolta. Az államcsőd kockázatot jelző CDS-felár Görögországban tovább emelkedett, és a magyar is tíz bázispontottal nőtt. Alapvetően ezzel magyarázza a forint és a régió összes devizájának mai gyengülését Szántó András, az Equilor devizaüzletágának vezetője. Ugyanakkor a mostani kedvezőtlen hatásokat átmenetinek tekintik. Szerintük feltételezhető, hogy ha ez a hangulathullám csak rövid és erőtlen lesz, akkor egy újabb fejlődő piaci lendületben akár a korábbi magaslatokba is eljuthat a forint, ha idén már nem is, de belátható idő múlva a 240-es forint-euró árfolyam is elképzelhető. Még akkor is, ha kezdetben úgy tűnik, hogy a hangsúlyt várhatóan a gazdasági növekedésre helyezni kívánó új kormány az exportot támogató gyengébb, 280 forint körüli eurót preferálhatja.

Simor András megtámadása rosszul sült el

A forint értékvesztésében egy belső tényező is szerepet játszik. A piacnak nem tetszik, hogy a leendő kormány feje, Orbán Viktor hétfőn megindította a támadást Simor András jegybankelnök ellen. Rá egy napra Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök még rá is erősített a pártelnök szavaira. A cél Simor eltávolítása a jegybankelnöki posztról. Az elemzőknek nem tetszik, hogy a hivatalba lépő kormányfő semmibe veszi a jegybanki függetlenséget.

Pedig a választás másnapján, a kétharmados parlamenti többség megszerzésekor a piac bizakodással viszonyult Magyarországhoz, mondván, nincs akadály a kétharmados törvények megváltoztatása előtt.

A BUX-nak is kijutott

A tőzsde is szenved. A BUX 2,5 százalékos mínuszban táncol bő egy órával a nyitás után. A nagyobb papírok közül a legnagyobbat az MTelekom-részvény esett, tízszázalékos mínuszban van a távközlési papír, de ebben szerepet játszik, hogy ma már osztalékszelvény nélkül forognak az MTelekom-részvények, ez önmagában 74 forinttal, vagyis 9,2 százalékkal kisebb árat indokol a tegnapi 802 forintos záróárhoz képest. Az OTP is zuhan, négy százalék feletti esés szenvedett el a bankpapír, ára így hétezer forint alá került.

A tőzsdék az egész világon esnek. Tegnap este az amerikai részvényindexek is két százalék körüli mínuszt produkáltak – a Dow Jones ismét a lélektaninak tartott 11 000 pontos szint alatt zárt –, ma reggel Ázsiában is az eladók uralták a terepet, és a nyugat-európai tőzsdéken is rossz a hangulat.