Kivonul a Ryanair Budapestről

2010.04.29. 17:42
Egy hónappal azután, hogy a Ryanair azzal fenyegetőzött, hogy kivonul Budapestről, ma bejelentették, hogy október végén megszüntetik mind a négy budapesti járatukat. A Budapest Airport azt nehezményezi, hogy a Ryanair a sajtón keresztül kommunikálja, milyen fejlesztéseket akar, nem a tárgyalásokon.

A Ryanair diszkont légitársaság ma bejelentette, hogy 2010. október 31. után kivonul Budapestről, miután a repülőtér menedzsmentje elutasította, hogy jelentősen csökkentse a repülőtéri költségeket. A bejelentéskor a Ryanair még azt is hozzátette, hogy amennyiben a Budapest Airport a díjait jelentősen csökkentené a Ryanair még 25 nemzetközi útvonalat és akár kétmillió új utast hozna Budapestre. Ez állításuk szerint kétezer új munkahelyet jelentene a nemzetgazdaságnak.

A Ryanair mind a négy budapesti járatát törölni fogja. A diszkont légitársaság egyben felkéri az új kormányt, hogy tegye szóvá a magas költségeket a Budapest Airportnál.

A légitársaság nem először fenyegetőzik azzal, hogy kivonul Budapestről, mert magasnak tartja a költségeket. Legutóbb pont egy hónapja jelentették be, hogy amennyiben nem változik a helyzet, akkor megszüntetik a budapesti járatokat.

A Ryanair 2007-ben jelent meg Ferihegyen (2006-tól Sármelléken) és jelenleg négy útvonalra repül a budapesti repülőtérről. A légitársaság több kisebb repülőteret is vizsgált Magyarországon, ugyanakkor technikailag sem a pécsi, sem a debreceni reptér nem alkalmas a Ryanair gépeinek, az egyetlen választási lehetőség Ferihegy maradt.

A fapados szektorban elég nagy a harc és a konkurensek nem szoktak piaci rést szabadon hagyni. WizzAir például a héten jelentette be, hogy húsz százalékkal növeli a kapacitást. a GermanWings új járatot indít – reagált az Indexnek Szilágyi Károly, a Budapest Airport kommunikációs vezetője. Ha a Ryanair valóban kivonul, akkor a versenytársak nagyon gyorsan betöltik az űrt, amit a négy járat megszűnése okozott.

Szilágyi Károly azt is hozzátette, hogy ha a Ryanair nem egy sajtótájékoztatón beszél arról, hogy hány új járatot akar indítani, hanem komoly kötelezettséget vállal erre, akkor megkaphatta volna a neki járó kedvezményeket. A Budapest Airport kedvezménystruktúrájának a lényege, hogy ha egy légitársaság például sűríti járatait, vagy több évre elkötelezi magát, az kedvezőbb díjakat kap.

A Ryanair mostani bejelentése ellenére a Ferihegy továbbra is nyitott marad, újra lehet kezdeni a tárgyalásokat. A fent említett egy hónappal ezelőtti bejelentés után is tárgyalóasztalhoz ültek a felek, hogy megpróbáljanak konkrét megállapodást kötni.