A kormány jön, Erős megy

2010.05.07. 13:49 Módosítva: 2010.05.07. 14:24
A Magyar Fejlesztési Bank vezetőjének lenni bizalmi állás, így nyomban az új kabinet megalakulása után felajánlja lemondását, jelentette be pénteken Erős János vezérigazgató. Azt mondta, stabil, szolid nyereséget termelő bankot hagy maga után. Az MFB az elmúlt nyolc évben mindig nyereséges volt, legutóbb 12 milliárd osztalékot fizettek be a költségvetésbe.

Több mint ezermilliárd forintos hitelportfóliót és nyolc év folyamatosan  nyereségesen működő, 2002 óta a költségvetésbe 29 milliárd foritnyi osztalékot befizető Magyar Fejlesztési Bankot hagy maga után Erős János. A vezérigazgató azt mondta, amint feláll az új kabinet, felajánlja lemondását az MFB-t felügyelő új miniszternek. A bankban már megalakult az átadást-átvételt intéző bizottság, így az átállás az új menedzsment érkezésére gyors és zökkenőmentes lesz, ígérte.

A bank, fennállása során előszor, auditált negyedéves beszámolót készíttetett, ezzel is elősegítve az átadás-átvételt. A pénzügyi felügyelet MFB-nél folyó vizsgálatának elemeit is felhasználó jelentés elkészítése során átvilágították a bank hitelportfólióját. Ennek eredményeként 380 millió forinttal növelték a céltartalékot, míg egy nyolc évre kitejedő adózási vizsgálat folytán néhány tízmillió forintos adórevíziót is végrehajtottak – mondta Erős János.

A fejlesztési bank vezetője az MFB működésének nagy eredményeként említette, hogy miközben a kereskedelmi bankok a 2008-ban kirobbant hitelválság hatására tavaly átlagosan 7,5 százalékkal visszafogták hitelezési tevékenységüket, az állami tulajdonú fejlesztési bank 17 százalékkal növelte azt.

A hitelállomány így a múlt év végén meghaladta az 1070 milliárd forintot. A bank tavaly 375 milliárd forintot helyezett ki kis- és középvállalkozásokhoz, és folyósított további 152 milliárd önkormányzati hitelt. A társaság tavaly közel 560 millió eurónyi IMF-forrást is felhasznált, ám finanszírozás azóta a pénzpiacokról történik.

Erős János azzal, hogy önként feláll a vezetői székéből, jelentős kiadásoktól kíméli meg a költségvetést. A havi bruttó 3,6 millió forintot kereső bankvezérnek ugyanis a felmentése esetén több mint nyolcvanmillió forintot kellett volna kifizetni.