A Fidesz eltörli a szuperbruttót

2010.05.07. 09:53 Módosítva: 2010.05.07. 09:54
Megszünteténé a jelenlegi adófajták harmadát-negyedét a hamarosan hivatalba lépő Fidesz-kormány - közölte Matolcsy György leendő gazdasági miniszter. Azt is mondta, hogy a devizahitelesek ügyében lépni kell, Magyarországon senki sem veszítheti el az otthonát.

A jelenlegi 52-ből 12-16 adónemet törölne el, vonna össze a Fidesz, mondta Matolcsy György, az Orbán-kormány leendő nemzetgazdasági minisztere a TV2 reggeli műsorában. Azt is mondta, hogy egyértelműen lesz adócsökkentés július 1-jétől, akkor indult ugyanis el egy hároméves adócsökkentési program, írja az Infó rádió.

A hároméves adócsökkentési program részeként az szjá-hoz, a társasági adóhoz és a járulékokhoz is hozzá kell nyúlni. A munkaadói járulékot 5-10 ponttal kell csökkenteni a leendő miniszter szerint. Ennek hároméves elosztása attól függ azonban, mit talál a Varga Mihály által vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság, vagyis milyen állapotban veszik át az államkasszát.

A cél elsősorban a növekedés beindítása, illetve az, hogy Magyarország a jelenlegi 151. helyről száz alá kerüljön az adóterhelések alapján felállított nemzetközi ranglistán, jelentette ki Matolcsy. Hozzátette, a szuperbruttósítást kivonják a rendszerből, mert ez rejtett adó. Arról nem tudott nyilatkozni, hogy ezt visszamenőleg teszik-e meg.

A kijelölt miniszter szerint az adónemek változtatásával párhuzamosan a bürokráciát is csökkentik. Magyarországon ugyanis évente 2800 milliárd forintot visz el az adóbürokrácia. A bürokrácián húsz százalékot kellene „vágni” július 1-jétől egy éven keresztül.

Szuperbruttó

A parlament tavaly június végén vezette be a szuperbruttósítást. Az új szabályt ez év elejéről kell alkalmazni. A munkaadói tb-járulék ezzel 32 százalékról 27 százalékra csökkent, viszont ezt az összeget hozzá kell adni januártól a bérhez, így a magasabb összeg adózik. Ellentételezésként viszont változtak az szja sávhatárok: az alsó sáv az addigi évi 1,9 millió forintról 5 millióra nőtt, miközben az adókulcs 17 százalékra csökken 18 százalékról. Évi 5 millió forint feletti jövedelemnél az adókulcs 32 százalék a korábbi 36 százalékos felső kulcs helyett, miközben a 4 százalékos különadó megszűnt.

A szuperbruttó eltörlése mintegy 420 milliárd forintos többlethiányt, a sajtóban megjelent más adócsökkentő intézkedésekkel - a cafeteria adótartalmának megszüntetésével, az innovációs adó eltörlésével - összesen 510 milliárd forintos többletkiadást, 6 százalékos GDP arányos hiányt jelenthet 2010-re - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő pénteken Budapesten.

Egyszerű állást foglalniuk a szakszervezeteknek a szuperbruttó megszüntetéséről, mivel már annak bevezetésekor sem támogatták, így eltörlésének örülnek, és azt a munkavállalók terheit csökkentő sorozat első lépéseként látnák szívesen.