Zuhan a benzinár, mégsem lesz olcsóbb

2010.05.08. 18:45
Hiába zuhant az elmúlt napokban a benzin és a gázolaj dollárban mért jegyzésára, a hazai fizetőeszköz méretes gyengülése miatt az üzemanyagok forintban kifejezett ára szinte alig változott, írja a Portfolio.hu.

Mindezek alapján úgy vélik, hogy a jövő héten nem változtat a benzin és a gázolaj árán. A múlt heti záró értékéhez képest tegnap délutánig 9,4 százalékot zuhant dollárban mérve a benzin ára, miközben a gázolajé 8,5 százalékkal került lejjebb.

Hiába zuhantak azonban a dollárban mért üzemanyagárak, hiszen az elmúlt napokban heves gyengülés bontakozott ki a forint piacán. A hazai fizetőeszköz árfolyama múlt pénteken még a 201 forint/dollár szinteken tanyázott, tegnap délután viszont már 221 forint/dollár felett járt. Mivel a hazai fizetőeszköz sokat gyengült az elmúlt egy hétben, forintban mérve a benzin jegyzésára 0,3 százalékot csökkent, a gázolajé pedig 0,7 százalékot emelkedett.

Az elmúlt két év hektikus ármozgásai között a MOL árdöntései kevésbé kiszámíthatóak, mint korábban, így pontosan szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mekkora lehet a hazai árváltozás jövő héten. A fent bemutatott világpiaci ármozgások alapján ugyanakkor a Portfolio.hu úgy véli, hogy a jövő héten a MOL nem változtat majd a benzin és a gázolaj árán.