Százmilliós kár a viharok miatt

2010.05.12. 11:59
Megérkezett a viharszezon, múlt hét vége óta többezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz vihar miatt keletkezett károk miatt. A biztosítók gyorsított ütemben mérik fel a károkat. A kifizetett összeg több száz millió forintra rúghat.

Milliós károkat is okozhatnak a viharok Magyarországon – derül ki a lakásbiztosítások terén piacvezető Aegon szakértőinek kimutatásából. A meteorológiai események okozzák a lakásokban keletkező károknak a 40 százalékát, az elmúlt három évben a lakáskárokra kifizetett összeg 34 százaléka kapcsolódott a meteorológiai károkhoz. Átlagosan 50 ezer forintot fizetett ki a biztosító egy-egy ilyen káresemény után, ám minden esztendőben előfordult milliós összegű megtérített kár is.

A legnagyobb bajokat a jégverés okozza, a kártérítések összege ilyenkor jóval magasabb az átlagnál. A meteorológiai károk közül a leggyakoribb az egyszerűbb viharkár, az elmúlt három évben a bejelentések 58 százaléka kötődött ehhez. A villámcsapások – amelyek leginkább az elektronikus eszközökben okozhatnak zárlatot – a meteorológiai károk 23 százalékát jelentették, míg a bejelentések 14 százalékában a jégverés okozott bajt. A téli hónapok tipikus káreseményének számító hónyomás miatt a biztosított ingatlantulajdonosoknak mindössze egy százaléka fordult a társasághoz. Ebben változást az idei kemény tél hozott, a hónyomással kapcsolatos bejelentések száma 2010 első negyedévében majdnem a tízszerese volt a megelőző évinek.

Kétszázmilliós kár

Az Aegon Magyarországhoz, a lakásbiztosítási piac vezetőjéhez kedd délelőttig 1000 bejelentés érkezett, a legtöbb Borsod és Pest megyéből, valamint Budapestről. A károk közül 650 vihar-, 225 felhőszakadás-, 105 jégverés- és 20 árvízzel kapcsolatos káresemény volt. Az átlagos kárösszeg a bejelentések alapján továbbra is meghaladja a nyári viharkárokra jellemző a 90 ezer forintot. Az AEGON várakozásai szerint a teljes biztosítási szektorban a kárbejelentések száma meghaladhatja a kétezret, a kár nagysága pedig elérheti a 200 millió forintot.

A Groupama Garancia Biztosítóhoz kedd délutánig az ország területéről összesen közel 1000 kárbejelentés érkezett, a kárkifizetések összege várhatóan eléri a 60 millió forintot. A károk többsége Közép-Magyarország és Északkelet-Magyarország területéről érkezett, a biztosítótársaság jelentős számban fogadott vihar és a villámcsapás következtében fellépő kárbejelentéseket.

A Generali biztosítónál a hét végéig megduplázódott a kárbejelentések száma a múlt heti viharok és zivatarok kapcsán. Május 10-én 9 óráig összesen 733 kárbejelentés érkezett a társasághoz, a becsült kár összege 83 millió forint. A legtöbb kár - összesen 369 - a vihar miatt keletkezett, 191-et a villám, 124-et a felhőszakadás, mintegy 50-et pedig a jégeső okozott.

A károk felmérése és az adatok feldolgozása folyamatos és gyorsított ütemben zajlik. A kisebb értékű, 100 ezer forint alatti károk esetén a biztosítók többsége alkalmazza a telefonos kárrendezést, melyeket gyorsított ütemben, egy-két napon belül kifizetnek. Nagyobb károknál pedig szükség esetén kárelőleget fizet a Groupama Biztosító. Eddig a károk 20 százalékát, nagyjából 200 kárt fizettek ki.

Több a vihar

Az elmúlt években jellemzőbbé vált a viharok intenzitásának növekedése, lokális koncentrációja, magasabbá vált például a jégveréses károk száma – mondja Vereczki András, az Aegon vezérigazgató-helyettese. Szerinte ugyanakkor más kártípusokban viszont kifejezetten pozitív tendenciák láthatók.

Elérkezett tehát a viharszerzon, ráadásul az elmúlt években több vihar volt, mint korábban megszokhattuk. De az Aegon biztosító nyugtat, szerintük nem kell attól tartani, hogy a globális felmelegedés, és az egyre gyakrabban előforduló óriásviharok hatására a lakásbiztosítások is drágulni fognak. Az elmúlt évek óriásviharai lokálisan valóban jelentős károkat okoznak, de a lakáskárokkal kapcsolatos összes kifizetés nem emelkedett jelentősen, miközben a költségeket mérsékli a biztosítók hatékonyabb működése is. A felmelegedés hatása az egyéni rizikó növekedésén látszik: ez ellen védekezni pedig csak biztosítással lehet.

Az elmúlt három év adataiból kitűnik, hogy a legtöbb meteorológiai kárt 2008-ban jelentették be, míg tavaly az előző évinél három százalékkal kevesebb volt a károk száma. A kárkifizetések összege azonban az elmúlt esztendőben volt a legmagasabb – ezt azonban a kormányzat adóintézkedései (az áfa emelése) sokkal jobban magyarázzák, és nem a károkozás nagyságrendjének növekedéséről van szó.