Négymilliárdnál is nagyobb lehet a viharkár

2010.05.17. 16:04
A hétvégi vihar során több területen is egy havi átlagnak megfelelő csapadék esett. Jelentős károkat okozott az időjárás különösen Borsod megyében Miskolcon és környékén, Baranyában és a Bakonyban, illetve a fővárosban.

A legtöbb esetben fakidőlés, tetőkről lesodort cserép okozott kárt illetve árvízkárokat jelentettek. A K&H Biztosítóhoz hétfőn délelőttig 400 káreseményt jelentettek a hétvégi károk kapcsán. A napokban beérkező bejelentések becsült kárösszege elérheti a 20 millió forintot.

Az Aegon Magyarország ügyfeleitől az elmúlt hétvége viharai nyomán eddig mintegy 100 millió forint kárról érkezett bejelentés. Hétfőn délelőtt ezer bejelentést regisztrált a társaság, a nap végére mintegy 3500-4000 darabbal számol. Az Aegon 1,1 milliárd forintra becsüli az ügyfeleit érintő károkat, a teljes kár pedig elérheti a 4 milliárd forintot. Náluk elsősorban elöntéses- és tetőszerkezeti károk keletkeztek. Az átlagos kárösszeg a bejelentések alapján meghaladja a 90 ezer forintot.

A Generalihoz ma délig mintegy 800 darab, 167 millió forint nagyságrendű viharral kapcsolatos kárbejelentés érkezett. Ennek jelentős része vihar, árvíz és felhőszakadás volt, de érkezett villámcsapás és jégverés okozta bejelentés is.

A biztosító a következő napokban növekvő számú, akár a több ezret is elérő kárbejelentésre és több százmillió forintos kárkifizetésre számít. Az olyan helyeken, ahol a normál életvitel visszaállításához nagyobb összeg és azonnali munkák szükségesek, a biztosító már a helyszínen megegyezik ügyfeleivel a kár teljes összegéről és azonnal intézkedik annak átutalásáról.

A Groupama Garancia Biztosító legfrissebb adatai alapján a májusi időjárási károk száma eléri a 3500 darabot, mintegy 250 millió Ft becsült kárösszeggel. Ezen belül a hétvégi viharok kárbejelentéseinek száma eddig mintegy 1000 db-ot tesz ki közel 100 millió Ft értékben. A biztosító szakemberei már a hétvégén megkezdték a károk felmérését és az adatok feldolgozása azóta is folyamatos. A kárfelmérést egyelőre nehezíti, hogy számos terület egyáltalán nem közelíthető meg, illetve ami igen, az is víz alatt áll, így a végleges kár még nem állapítható meg.

Hangyási István, a K&H Biztosító kárrendezési vezetője az Indexnek elmondta: az elmúlt tíz év viharkár adatait tekintve a hétvégi vihar feltehetőleg kiemelkedő volt. Az elmúlt években hasonló pusztító viharok jellemzően az ország egyes régióiban tomboltak csupán. A napokban kialakult vihar viszont Dél-Kelet Magyarország kivételével az egész országot érintette. A korábbi években a jégeső végzett komoly pusztításokat, most a viharos erejű széllel együtt járó nagy mennyiségű csapadék okoz kárt.

"A hétvégi vihar pusztítását mutatja, hogy több mint ezer esetben hívták ki a tűzoltókat, ez majdnem a tízszerese egy hagyományos nyári vihar során kapott riasztásoknak. Ezért arra számítunk, hogy a szokásosnál jóval több káreseményt kell kezelnünk” - mondta Hangyási, aki szerint fontos, hogy a károsultak minél hamarabb végezzék el a szükségjavításokat, megelőzve a további károkat.

"Azt tanácsoljuk, készítsenek egy-két fotót a kárhelyszínen, majd haladéktalanul fóliázzák be a tetőt, tegyék el a cserepeket az udvaron és szivattyúzzák ki a vizet a pincéből, mert az a legfontosabb, hogy mielőbb megkezdődjön a helyreállítás” – hangsúlyozta. A károkat bizonyító maradványokat, törmelékeket ugyanakkor meg kell őrizni, illetve a biztosító fényképet, videó felvételt is elfogad a kárbejelentés alapjául.

A legtöbben eddig Budapestről és környékéről jelentkeztek, ám várhatóan a hétvégi vihar által ismét leginkább érintett Miskolc környéki - a Tolcsva és a Szinva patak mentén fekvő - településekről érkezik majd a legtöbb bejelentés.

A Magyar Vöröskereszt közben adománygyűjtésbe kezdett az ítéletidő károsultjai számára. Az adományok országszerte bármelyik Vöröskereszt-iroda pénztárban, vagy a 10405004-00026547-00000000 számlaszámra fizethetőek be.