Még ennyi májusi eső is aranyat ér

2010.05.17. 15:41
Inkább használt, mint ártott az elmúlt napok esőzése a mezőgazdaságnak. A belvíz csak a földek nagyon kis hányadát érinti, a sok eső, szél és hideg még a gyümölcsösöknek ártott, de azok esetében ennek köszönhetően magasabb felvásárlási árakra számíthatnak a gazdák.

Az őszi kalászos növényeknek csak jót tett az elmúlt napok időjárása, mondta az Indexnek Raskó György. Az agrárközgazdász szerint persze korai még bármit mondani, egy júniusi aszályos kánikula még sokat árthat, de a jelenlegi helyzet alapján azt lehet mondani, messze az átlag feletti terméshozammal lehet kalkulálni a búza esetében, de nagyon jót tett az eső a kukoricának, a napraforgónak, a cukorrépának is. A hideg miatt ráadásul a sok nedvesség nem párolgott, hanem lejuthatott a talaj mélyebb rétegeibe, ami egyrészt a későbbi időszakra tartalékot, másrészt gyors növekedést biztosít majd a növényeknek.

Melyeknek egyelőre a szél sem árthatott, lévén nem még nem is nőttek olyan magasra, hogy komolyabb kár eshessen bennük. Mindez alól a gyümölcsösök jelentik a kivételt, melyeknek a hideggel párosuló esőzés nem tett jót a várható termésmennyiségnek. Ugyanakkor az elmúlt években a régióban olyan túlkínálat volt már a gyümölcspiacon, hogy nagyon alacsonyak voltak a felvásárlási árak: a mostani esők miatt most a kisebb termés azzal az előnnyel járhat, hogy a termelők magasabb árakat tudnak elérni.

Az alföldi belvizes területeken persze lényegesen komolyabb a kár, ráadásul ezekre a földekre jellemzően biztosítást sem lehet kötni. Raskó György szerint azonban a Magyarországon művel mintegy 5 millió hektárból mintegy 50 ezer kerülhetett víz alá, a mezőgazdaság egésze szempontjából így a területek egy százaléka kapcsán nem lehet komolyabb veszteségről beszélni.