Orbán forradalmat fog csinálni

2010.05.19. 16:37
A végletekig leegyszerűsíti a Fidesz-kormány az adórendszert, határozottan együttműködésre szorítja a jegybankot, összevonja az APEH-et a VPOP-vel, tőkét ad a takarékszövetkezeteknek, adminisztrációt csökkent, átalakítja a középszintű közigazgatást - ígéri Orbán Viktor leendő kormányfő.

Gazdasági vészhelyzet van, és forradalmat fogunk csinálni – ez volt a vezérfonala Orbán Viktor leendő miniszterelnök beszédének, amelyet a Nemzeti Konzultációnak elkeresztelt egyeztetéssorozat mai állomásán elmondott. A Fidesz pártelnökén kívül az új kormány gazdaságpolitikáját meghatározó személyek, Matolcsy György, leendő gazdasági csúcsminiszter, Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, és Szapáry György, a Miniszterelnökség gazdasági főtanácsadója is találkozott a vállalkozókkal.

Hiba lenne nem élni a lehetőséggel és felhatalmazással

A választópolgárok a szavazófülkében forradalmat hajtottak végre, és a tőlük kapott, soha nem látott mértékű felhatalmazással hiba, felelőtlenség lenne nem élni – jelezte Orbán. Ezt a szemléletmód átalakítására, a régi beidegződés legyőzésére kívánják felhasználni. Így például helytelen az az egyébként Orbán szavai szerint a nyugat-európai gazdaságot mai válságáért felelős dolog, hogy a pénztőke felülkerekedett a reáltőkén, a termelési tőkén, a spekuláció dominánssá vált. Az sincs rendben, fogalmazott, hogy az irigység vezéreljen sok embert.

Hogy miben is áll majd a forradalom, arról pár hét múlva fogunk megtudni dolgokat (azon kívül a szimbolikus, de az új kormányfő által fontos elemeken kívül, amelyeket már elindítottak a parlamentben, nevezetesen, hogy 200 fő körülire csökken majd az országgyűlési képviselők száma, már az őszi önkormányzati választásokon csaknem felére apad az önkormányzati képviselők összlétszáma). A Varga Mihály-féle munkabizottság akkor hozakodik elő az állapotfelmérési jelentésének első részével, azt követően pedig pár napon belül a konkrét válaszlépéseket is meg fogja hozni az új kormány. A gazdasági vészhelyzet pedig abból fakad, hogy a költségvetés számai nem stimmelnek, valamint a nemzetközi környezet sem vált kedvezőbbé az elmúlt hetekben, hónapokban.

Nagyon egyszerű lesz adózni

Orbán az adórendszerre kanyarodva azt jelezte: a végletekig le kell egyszerűsíteni a rendszert, az egyszerűsítés csodákra képes, és szinte fontosabb, mint a konkrét adómértékek. A Vám- és Pénzügyőrséget össze fogják vonni az APEH-hel, a felszabaduló kapacitásokat pedig más területekre át lehet csoportosítani, így megoldódhat az adórendőrség kérdése is. Söralátét-méretű fecnin is el lehet majd készíteni az adóbevallást, és lesznek olyan jövedelmek, amelyeket az adórendszer hatálya alól kivesznek, például az „államnak semmi keresnivalója az egyenes ági öröklésnél, vagy ott, amikor valaki munkát ad valaki másnak a ház körüli teendők ellátása miatt” – jelezte Orbán.

Van erő

Simor András jegybankelnöknek újfent kemény üzenetet küldött a leendő miniszterelnök. „Az állami intézményeknek együtt kell működniük egymással, ehhez pedig alapok kellenek, de ez ma nincs meg a jegybankban” – fogalmazott. „Nem fogunk brutális erővel fellépni az MNB-vel szemben, de kétharmados többségünk van, és a helyzetet gyorsan meg fogjuk oldani, nem sokkal a kormány felállása után” – tette hozzá. Szavai egyértelműen jelzi: nemhogy elülne a Simor-elleni, pár héttel ezelőtt indított támadás, éppen hogy új erőre kap.

A takarékszövetkezetek jelentős tőkejuttatásra számíthatnak az új kabinettől, a kormány a bürokrácia leépítésével fél év alatt 800 milliárd forintnyi adminisztrációs tehertől szabadítja meg a most évi 2800 milliárdos ilyenfajta terhet nyögő vállalkozásokat. Nyáron a középszintű közigazgatást is átalakítják, kormányhivatalok jönnek létre, és 2012-ben új alkotmányt alkothat meg a parlament – sorolta még Orbán az elképzeléseket.

Matolcsy György leendő gazdasági csúcsminiszter nem engedte bő lére, mi is várható az új kormány gazdaságpolitikájától. A konferencia elején pár perces felszólalásában a gazdasági csúcsminiszteri poszt várományosa csak annyit mondott: ma is szinte teljes mértékben érvényes a 2005-ben lefolytatott nemzeti konzultáció tíz pontból álló javaslata. Így például a lánctartozásokat fel kell számolni, kiszámítható gazdaságpolitikát kell folytatni, csökkenteni kell a munkabérre rakódó elvonást, közbeszerzési fordulatot kell végrehajtani, a vállalkozások életét megkeserítő adminisztrációt csökkenteni kell. Az egyetlen pont, ami nem aktuális, az az euró 2010-es bevezetése – szögezte le Matolcsy, hozzátéve: eurót azért akarnak.