Az utolsó percig várt a bevallók negyede

2010.05.21. 07:48

A 3,6 millió önbevalló közül a tegnapi határidőig 2,8 millióan juttatták el postai vagy elektronikus úton bevallásukat a hatósághoz. Ez az arány nagyjából megfelel a sokéves átlagnak, vagyis az önbevallók mintegy negyede egyáltalán nem sieti el a dolgot.

A magánszemélyek fele az internetes nyomtatványkitöltő program segítségével állította össze bevallását, és nagyjából 25-25 százalékra tehető azok aránya, akik elektronikus úton készítették és küldték el, illetve akik papír alapon töltötték ki a nyomtatványt. A május közepi adatok szerint - akkor még mindössze kétmillió bevallás érkezett a hatósághoz - egymillióan kértek vissza adót, összesen 56 milliárd forint összegben, 458 ezer magánszemélynek befizetési kötelezettsége keletkezett, 560 ezer bevallás pedig nullás pénzforgalmú volt.

Az idén az egy főre jutó visszaigénylés 52,9 ezer forint volt, ami 2500 forinttal haladta meg a tavalyi átlagot. Az egyszerűsített bevallás lehetőségével az idén 237 ezer magánszemély élhetett. Kérdés, mi változik jövőre. A leendő kormány ugyanis ígérete szerint a végletekig, akár a sokat emlegetett söralátét méretének eléréséig leegyszerűsítené a bevallások felépítését. Ennek - más ígéretek alapján - egyik eleme az lesz, hogy lényegében megszűnnek az adókedvezmények, csak az otthonteremtési és a családi kedvezmény maradna meg.

A kedvezmények visszanyesése ezek szerint kormánysemleges lesz, hiszen tavaly és az idén is jelentős szűkítésen estek át ezek a korrekciós tételek. Az idén fő szabályként meghatározott sorrendben lehetett igénybe venni azokat a kedvezményeket, amelyek egyáltalán megmaradtak. Az első negyedévi adatok alapján a mérsékelt várakozásokhoz képest is kisebb lesz a jövedelemadóból befolyt összeg. Tavaly egész évben a különadóval együtt több mint kétezermilliárd forint adót fizettek be a magánszemélyek, az idén ez jócskán kétezermilliárd alatt marad - a különadó beépült a jövedelemadóba, az idén ide befolyt összegek téves utalások.