Tényleg csak a Fidesz viheti fel 6-7%-ra a költségvetési hiányt

2010.06.02. 15:55 Módosítva: 2010.06.02. 18:05

Nagyon erőlteti a Fidesz és az új kormány vezető gazdaságpolitikusai azt a kommunikációt, hogy jóval magasabb lesz valójában a költségvetés idei hiánya a leköszönt kormány által kitűzött 3,8 százalékos GDP-arányos célnál, valójában az alapfolyamatok alapján koránt sincs olyan nagy gond a büdzsével – legalábbis ez olvasható ki az MNB elemzéséből.

A stáb által készített, a jegybank legfőbb tanulmányának számító, negyedévente frissített Inflációs Jelentés azt tartalmazza, hogy kormányzati intézkedések nélkül, tehát az alapfolyamatok alapján és beavatkozás (például zárolások, maradványtartási kötelezettség előírása – a szerk.) nélkül 4,3-4,5 százalékos deficit jöhet össze idén, vagyis szó sincs durva hiánytúllépésről. A szakértői gárda meg is jegyzi, hogy ez a szám „nem tartalmazza a költségvetési feszültségek kezeléséből adódó többletkiadásokat” (mert azokra nincs információ). Magyarán: a Fidesz-vezetők által sokszor emlegetett, most már 6-7 között mozgó, sőt, akár 7,5 százalékig is felkúszó hiány csak úgy jöhet össze, hogy a hiánytúllépés tetemes részét az új kormány által bevállalt dolgok adják, legyen az akár állami vállalatok, önkormányzatok, kórházak adóssága egy részének átvállalása vagy esetleg adócsökkentés.

Ha a mostani folyamatokba nem nyúlna bele a kabinet, akkor jövőre 3,9 százalékos hiányszám adódna, és 2012-re kerülnénk a bűvös 3 százalékos, az euróbevezetés szempontjából fontos szint alá.

Lassabban, de csökken az infláció

A korábban előrejelzettnél kisebb ütemben, de tovább folytatódik az infláció csökkenése – prognosztizálja a stáb. Idén csaknem 5 százalékos lehet a pénzromlás. Az eddig gondoltnál lassabb dezinfláció egyrészt a magasabb olajárakkal, másrészt pedig a vártnál nagyobb szabályozott áremelésekkel magyarázható. A monetáris politika időhorizontján a 3 százalékos inflációs cél közelébe süllyedhet az inflációs ráta, ez jövőre következne be, és 2012-ben is hajszálnyival 3 százalék alatt maradhat a pénzromlási ütem.

Jövőre már dübörögni fogunk

A gazdasági kilábalást rövid távon a külső kereslet élénkülése vezeti, miközben a belföldi kereslet az idei évben még hátráltatja a növekedést. 2011-től már érdemi GDP-bővülésre számít a jegybank. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy eddig idén recesszióra számított az MNB, ehelyett csaknem 1 százalékkal nőhet a gazdasági teljesítmény, 2011-2012-ben lehet csak érezhető, 3-4 százalék közötti bővülésre számítani.