A Fidesz-össztűz kiütötte a piacokat

2010.06.03. 16:56 Módosítva: 2010.06.03. 23:06
Nem bírták elviselni a vezető Fidesz-politikusok csütörtöki kommunikációs össztüzét a piacok: az államcsőd-közeli helyzetről beszélő Kósa Lajos és a csontvázak hullását a hétvégére ígérő Varga Mihály szavai nyomán nagyot esett a tőzsde és gyengülni kezdett a forint is. Az euró 278, a frank 197 forint fölött, a tőzsdeindex záráskor 900 ponttal volt napi csúcsa alatt.

Frissítés 1.: este hat órakor már 280 forint felett jegyezték az eurót.

Frissítés 2.: este nyolckor az euró ára elérte a 282 forintot, és az éjszakai órákra is ezen a szinten maradt. Az amerikai dollár 232 forint, a svájci frank fillérekkel 200 forint fölött van.

Látszólag mérsékelt eséssel, 1 százalékos mínuszban zárt csütörtökön a budapesti részvényindex: a BUX 228,5 pontos veszteséggel 22 023,8 pontos szinten fejezte be a napot. A napon belüli kereskedésben azonban durva veszteségeket – vagy nyereségeket – lehetett elérni, az index ugyanis lendületesen emelkedett, 22 900 ponton is volt, amitől záráskor csaknem 900 ponttal, nagyjából négy százalékkal maradt el.

A nyugat-európai értéktőzsdék ugyanakkor javítottak csütörtökön, miután a hét korábbi napjai gyengélkedéssel teltek. Bővebben>>>

A vezető részvények közülaz OTP 2,9 százalékos mínuszban, 5440 forinton fejezte be a napot – bár a bankpapírnak megerősítették a 9200 forintos célárát –, a Mol 2,1 százalékkal 18 200 forintra esett (előbbi 5845, utóbbi 18 985 forinton is járt napközben). Az MTelekom 0,1 százalékot erősödve 695 forintra drágult a szerdai záráshoz képest – bár napközben 706 forinton is volt az ára –, a Richtert viszont nem tolta a mélybe a délután kitört hazai pánik: 1,7 százalékkal 44 500 forintra drágult.

Az összességében kedvező nemzetközi hangulat hatása a kora délutáni órákig a hazai piacon is érződött. Ekkor azonban két vezető fideszes politikus nyilatkozata megroppantotta a hazai befektetések iránti bizalmat. Egyfelől Kósa Lajos beszélt államcsőd-közeli helyzetről – bevetve a csodafegyvert, miszerint rosszabb a helyzet, mint várták, és emiatt most két kemény év következik –, majd Varga Mihály harangozta be, hogy a hétvégén elkezdenek kidőlni a csontvázak a szekrényből.

Rontotta a piaci hangulatot Jose Manuel Barroso és Orbán Viktor délutáni brüsszeli sajtótájékoztatója is. Ezen az Európai Bizottság elnöke azt mondta, Magyarország nagyon törékeny helyzetben van, nem megy bele Brüsszel, hogy az új kormány elengedje a hiányt. A magyar kormányfő ugyanakkor gyors és határozott versenyképesség-javító intézkedésekről beszélt a rövid távú problémák kezelésére, az ilyenek azonban növelnék a hiányt.

Ezek az események elegendőek voltak a befektetőknek, hogy vételről eladásra váltsanak. Ami nemcsak a tőzsdén, hanem a devizapiacon is éreztette hatását, a forint valamennyi vezető devizával szemben számottevő gyengülésbe kezdett délután. A svájci frank árfolyama dél körül 193 és 194 forint között volt, innen 197 forint fölé kúszott bő három óra alatt. Az euró ára a 274-275 forint közötti kora délutáni szintről 278 forint fölé ment, a dollár 223 forintról 228 forintra drágult.

A Portfolio.hu által megkérdezett szakértők egybehangzóan negatívan értékelték a Fidesz kommunikációs sorozatának mai újabb állomását – írja laptársunk. Magyarország kissé veszélyes játékot űz a mai kommunikációval – idézik Nigel Rendellt, RBC Capital stratégáját, aki azt is hozzátette, hogy a magyar gazdaság nincs annyira szörnyű állapotban.

El kellene dönteni, hogy mi a Fidesz célja, az erős, vagy a gyenge forint, egyszerre ugyanis nem lehet mindkettőt megvalósítani – fogalmazott a lapnak egy devizakereskedő, aki szerint 283-285 forintig is drágulhat az euró. Egy másik kereskedő azt mondta, ha valóban olyan nagy a baj, azt akkor sem így kellene tálalni, helyette inkább a háttérben kellene előkészíteni a döntéseket, és örülni kellene, hogy az utóbbi napokban végre megnyugodtak kicsit nemzetközi szinten a piacok.