Kósa államcsőd-közeli helyzetet vizionál és kríziskezelésről beszél

2010.06.03. 14:48 Módosítva: 2010.06.03. 19:54
Legfeljebb két évre szóló kríziskezelést hirdet meg a kormány a hétvégén és jövő héten - mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a Napi Gazdaság kkv-fejlesztési konferenciáján. Ennek részeként a gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet.

Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük - mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a Napi Gazdaság kkv-fejlesztési konferenciáján.

Van olyan igazgatási ágazat, ahol júniusra már nem tudunk bért fizetni, mert elfogyott az erre elkülönített keret - hozott egy példát Kósa.

Most nem lehet semmi konkrétumot mondani, hiszen a hét végén és a jövő héten dől el, mit is lehet kezdeni. Az bizonyos, hogy vészhelyzet van. Most, mivel süllyed a hajó, bármi áron azonnali lépéseket kell tenni. Általános válságkezelést nem lehet alkalmazni, teljesen új alapokra kell helyezni a gazdaságpolitikát - mondta Kósa, aki szerint a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg.

Kósa úgy vélte, a krízis időszakára egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni - ebben valóban szükség lehet a nemzeti egyetértésre. Ezt követheti egy hosszabb távú terv. Alapjaiban kell újra gondolni a teljes gazdaságpolitikát: a rendszereket alapjaiban kell megreformálni, így a közbeszerzéseket, az önkormányzatok struktúráját is.

Az IMF nem kell?

Eddig Magyarország szembe ment a trendekkel - mondta a polgármester, aki szerint ugyanakkor azok az országok voltak sikeresek a válságmenedzselésben, akik nem fogadták el a Világbank és az IMF előírásait.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy jelentősen csökkenteni kell a vállalkozások adóterheit. Azt a kérdést, hogy miből, értelmetlen feltenni, hiszen pillanatnyilag a túlélés a legfontosabb - mondta Kósa. A görög példa arra ad lehetőséget, hogy Magyarországot sem hagyják majd elsüllyedni, vagyis ezeknek a lépéseknek az árát le fogja nyelni Európa - vélte a politikus hozzátéve, hogy máskor nyilván nem nyelnék le, de ez most más időszak, most együtt kell működni.

LMP: Erős túlzásba esett Kósa

Erős túlzásnak tartja Kósa Lajos kijelentéseit az LMP, mondta Jávor Benedek, a párt szóvivője. Az LMP szerint a fideszes politikus a pánikkeltéssel akarja igazolni, hogy nem tudják teljesíteni a választási ígéreteiket.

Jávor Benedek hozzátette: ez még így is a kisebb baj. Hiszen ha beváltaná a Fidesz a kampányban tett ígéreteit, azzal nagyobb kárt okozna, mint Kósa Lajos a mostani kijelentéseivel.

Oszkó: Eszelősen átgondolatlan megnyilatkozás

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter blogjában reagált a kijelentésekre. Eszerint "Kósa mondandója egy eszelősen átgondolatlan megnyilatkozás", ami azzal a veszéllyel jár, hogy ha jelenleg nincs is rossz helyzetben az ország, ilyen megnyilatkozásokkal még olyan helyzetbe lehet sodorni, mint amelyet a fideszes alelnök felvázolt.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter továbbra is azt tartja valószínűnek, hogy a Fidesz ezekkel a kijelentésekkel is csak azoknak az ígéreteknek a visszavonását készíti elő, amiről mindig is tudták, hogy felelőtlenek és teljesíthetetlenek. Muszáj azonban meglepettséget tettetniük a megszegésük előtt, hogy ne viseljék az azonnali politikai következményeket.

Külföldi reakciók a kijelentéssel kapcsolatban

A magyar gazdaság nincs vészhelyzetben, Kósa Lajos nyilatkozata a gazdaság rossz állapotáról kicsit veszélyes játék, idézte egy vezető feltörekvő piaci elemző véleményét csütörtökön az amerikai Bloomberg Businessweek. Az üzleti magazinnak Nigel Rendell, a londoni RBC Capital szakértője nyilatkozott.

A Businessweek megjegyezte: a forint a világ valutái közül (a Bloomberg 170 helyzetét kíséri figyelemmel) a legnagyobb esést szenvedte el, miután a kormányzó párt vezető politikusa arra utalt, hogy Magyarországot egy görög típusú válság fenyegeti.

Manik Narain, a londoni UBS AG feltörekvő piaci stratégája azt mondta: a görög válságra vonatkozó utalások egyértelműen félelmet keltettek a piacokon. Hozzátette: a befektetőknek feszes költségvetési politikára van szükségük ahhoz, hogy megmaradjon bizalmuk a magyar eszközök iránt.

Simon Quijano-Evans, a bécsi Credit Agricole Cheuvreux feltörekvő piaci vezető elemzője kifejtette: gyors kormányzati kijavító lépésre van szükség az IMF-fel és az EU-val közösen a piacok megnyugtatására és a bizalom visszanyerésére.

A magazin idézte José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét is, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel való brüsszeli találkozója után úgy nyilatkozott: Magyarország "nagyon kényes helyzetben" van. Sürgette a magyar kormányt, hogy folytassa a költségvetési hiány lefaragását célzó erőfeszítéseket, és gyorsítsa fel a pénzügyi konszolidációt.