Auguszta
1 °C
8 °C

Félreérthető volt Szíjjártó nyilatkozata?

2010.06.04. 15:23

A Concorde Értékpapír befektetési tanácsadó szerint félreértették Szijjártó Péter államcsődről szóló kijelentését, mely miatt zuhanni kezdett a tőzsde és a forint. A Concorde értelmezése szerint az a kontextus, amelyben Szijjártó Péter mondatait lehozták a világ vezető gazdasági hírügynökségei, "nem felel meg a nyilatkozó politikus gondolatainak".

Miközben az jelent meg, hogy Szijjártó Péter nem tartja túlzásnak az államcsőd lehetőségének említését, az eredeti szövegben a Concorde szerint ez egészen másképp hangzott el: "Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt az, aki csődről beszélt. Sőt, ő büszkén mondta, hogy Magyarország a csőd szélén volt másfél évvel ezelőtt...és büszke volt rá, hogy csak az IMF segítségével tudta megmenteni Magyarországot a csődtől. Ebből a szempontból egyáltalán nem gondolom, hogy túlzás lenne erről beszélni."

A Concorde szerint ez a szöveg egyáltalán nem arra utal, hogy a magyar kormány az államcsőd lehetőségében gondolkodna. A tegnapi események miatti ideges hangulatban a nyilatkozat szerencsétlen széttördelése váltotta ki a globális eladási hullámot a piacokon.

Az MTI tudósítása szerint az említett nyilatkozat így hangzott: Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az államcsődről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő beszélt mintegy két évvel ezelőtt. "Sőt mi több, döngette a mellkasát, és büszke volt rá" – tette hozzá. Büszke volt arra, hogy az államcsődtől csak úgy tudta megmenteni az országot, hogy felvette az IMF-hitelt – mondta, majd hozzáfűzte: "ebből a szempontból én közel sem gondolom ezt túlzónak". - mondta már Kósa Lajos csütörtöki szavaira utalva.

Időközben Szijjártó Péter nem szólalt meg, vagyis nem korrigálta nyilatkozatát, mely az elemzők szerint a mélybe lökte a forintot és a tőzsdét. Vagyis feltehetően nem értették félre a külföldi tudósítások. Ráadásul a Fidesz honlapján is az MTI tudósítását idézik. A tudósítás azzal kezdődik: "a politikus elmondta, hogy nem tartja túlzónak a Fidesz ügyvezető alelnökének csütörtöki kijelentéseit az államcsőddel összefüggésben."

Végezetül álljon itt eredetiben a Reuters tudósítása: When asked about those comments, Prime Minister Viktor Orban's spokesman Peter Szijjarto told a news conference: "It was (Socialist) Prime Minister Ferenc Gyurcsany who spoke about a default.

Moreover, he proudly said that Hungary was close to default, he said that a year and a half ago...and then he was proud that he could only save Hungary from default by taking the IMF loan." "From this aspect I do not think this (Kosa's comments) are exaggerated at all."

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!