Pozitív a kormány üzenete

2010.06.05. 14:47
Elemzők szerint megnyugtathatja a piacokat Varga Mihály bejelentése, miszerint a kormány tartani akarja a 3,8 százalékos hiánycélt.

Varga Mihály tényfeltáró bizottságának szombati tájékoztatóján finoman elhatárolódott Kósa Lajosnak a piaci hangulatot felkorbácsoló, államcsődre vonatkozó kijelentéseitől. Leszögezte: a gazdaság helyzete konszolidált, megfelelő intézkedésekkel, pedig tartható a 3,8 százalékos hiánycél.

Mivel a Fidesz korábbi nyilatkozatai még 5-6 százalékos hiányról beszéltek a mostani bejelentés mindenképpen fordulatot jelez a kormány kommunikációjában – vélte Török Zoltán a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője. Szerinte ez ésszerű, értelmes választás a Fidesz részéről, és hatására várhatóan enyhül a piaci nyomás.

Samu János a Concorde makroelemzője szerint is üdvözlendőek a bejelentések, ugyanakkor, ha egyszer kiszabadul a szellem a palackból, azt nehéz visszaterelni. Samu szerint Varga Mihály nyilatkozata mindenképpen nyugtatólag hat majd a piacokra, de ez egy hosszabb folyamat, nem valószínű, hogy hétfőn máris a szerdai állapothoz térünk majd vissza. Szerinte igazán majd csak akkor stabilizálódhat a helyzet, ha már látni a konkrét intézkedéseket.

Hitegetett a Fidesz

Mesterházy Attila az MSZP frakcióvezetője szerint a Fidesz újabb megszorító intézkedéseket készít elő, erre hivatkozással pedig nem kell beváltania az elmúlt években tett ígéreteit. Hozzátette: a Fidesz azzal hitegette a választópolgárokat, hogy a kormány által vállalthoz képest van egy könnyebb, egyszerűbb út, ezt ismerik, és ha lehetőségük lesz, másként fogják csinálni. A mai jó hír az ország, a nemzet számára, hogy Varga Mihály elismerte: az elmúlt időszakban a kormányok az ország érdekében cselekedtek, szükséges a felelős költségvetési politika, be kell tartani a büdzsé számait.

Ez utóbbira hívta fel a figyelmet Suppan Gergely is. A Takarékbank Zrt. elemzője szerint pozitív üzenet, hogy a kormány tartani akarja a hiánycélt, de az ördög a részletekben rejlik. Szerinte a piaci bizalom teljes helyreállításához részletes, alátámasztott tervre van szükség, amely meggyőzheti a befektetőket a hiánycél tarthatóságáról. Az elemző ugyanakkor hangsúlyozta: a 3,8 százaléknál néhány tized százalékponttal lehet nagyobb a hiány.

Magyarországnak törekednie kell a konvergenciaprogram által kitűzött pálya betartására, amely szerint az idei 3,8 százalékos államháztartási hiány után jövőre 3,0 százalékra kell csökkenteni a deficitet - figyelmeztetett Csaba László a CEU közgazdász professzora, aki szerint az MNB új inflációs jelentésében foglaltak szerint az új kormánynak takarékossági lépéseket kell tennie, ha tartani akarja az idei hiánycélt.

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport értelmezése szerint  a Fidesz fő célja most az irreális kampányígéretek összhangba hozása a valósággal.

Az elemzők szerint a hét utolsó két kereskedési napjának fejleményei nyomán a kormánynak rá kellett ébrednie, hogy sem a piac, sem az EU, sem a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem fogja eltűrni a fegyelem hiányát. A ház szerint akik a kérdéses nyilatkozatokat tették, politikai operatív személyiségek voltak, nem gazdaságpolitikai döntéshozók, és nem várható, hogy a közeljövőben ismét megszólaljanak gazdasági ügyekben.

Ezzel egyetért Csaba László is, aki szerint a gazdaság helyzetének elemzését a nemzetgazdasági miniszterre, vagy államtitkárára kell rábízni, nem feledve, hogy most már nem kutatóként hanem felelős kormánypolitikusként szólnak, akiknek szavaira a piac élénken reagál.