Nekünk is fájnak a német megszorítások?

2010.06.09. 07:22 Módosítva: 2010.06.09. 07:30
Egész Európa számára példaértékű, egyedi erődemonstrációnak nevezte Angela Merkel azt a 80 milliárd eurós megszorító csomagot, amelyre maratoni vita után hétfő este adták áldásukat pártja koalíciós partnerei. Első látásra úgy tűnik, Európa legerősebb gazdasága határozottan fellépett az eurót sújtó bizalmi válság ellen. Kérdés, milyen hatással lesz ez Magyarország kilátásaira.

A válságból viszonylag erősen kijövő Németország tervei ellen hangosan tiltakozott mind a hazai ellenzék – mondván, a szociális juttatások lefaragásával épp a legszegényebbek csattan majd az ostor –, mind az a nemzetközi szakértői gárda, amely szerint a költségvetési kiigazító lépések nemcsak Németország, de az eurórégió, s így közvetve az egész világ egyelőre ködös szebb jövőképébe rondíthat bele, írja a Napi Gazdaság.

A megszorítások (köztük 15 ezer közalkalmazott elbocsátása) révén 2016-ra a Merkel-kormány egyensúlyba hozhatja a költségvetést, s 60 százalékra csökkenti az idén már 77 százalékra becsült adósságállományt - mindezt a központi deficit 0,35 százalékra (a jelenlegi tizedére) történő visszaszorítása mellett.

Gyenge euró: mindenkinek jó?

Karsai Gábor, a GKI igazgató-helyettese szerint az Angela Merkel kancellár által hétfőn meghirdetett intézkedések nem befolyásolják a gazdaságkutató Magyarországra vonatkozó idei 1 százalékos GDP-növekedésről szóló előrejelzését. A Magyarország számára kedvezőtlen lépések érdemben csak 2011-től érvényesülnek, így az idei, bő 10 százalékos exportbővülésen alapuló növekedési kilátásokon nem változtatnak.

Jövőre azonban, épp a Németországban a hét elején - illetve több eurózónás tagországban az elmúlt hetekben - bejelentett megszorítások miatt a hazai kivitel dinamikája "szűk 10 százalékra" mérséklődhet a szakember szerint, aki úgy véli, az intézkedések hármas hatással bírnak Magyarország és az EU kilátásaira.

Az eurózónával szembeni befektetői bizalmat megingató - az euró megítélésén is rontó - adósságválságra reagáló költségvetési kiigazítások szükségszerűen a belföldi kereslet csökkenésével járnak majd az eurózónában, egyúttal az érintett országok export-felvevő képességét is rontják.

A gyenge európai deviza azonban rövid távon mindenképp javítja az exportorientált országok - így Németország, illetve az annak beszállítói hátteret nyújtó Magyarország - növekedési lehetőségeit, ideiglenesen ellensúlyozva a belföldi kereslet visszaesését - emelte ki a GKI igazgató-helyettese.

Karsai szerint az eurózóna tagországainak elmúlt hetekben vázolt költségvetési politikája egyértelmű üzenetet hordoz a magyar gazdaságpolitika számára is. Az EU leszámolt a költségvetési élénkítésen keresztüli válságkezeléssel, s ehelyett a fiskális megszorítások időszakának politikáját hirdette meg. A GKI szakembere szerint ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a magyar kormány korábbi, gazdaságélénkítő intézkedésekről szóló terveit kedvezőtlenül fogadták a tőkepiacok.

Szükséges, de nem elégséges

Zádor Márta, az Ecostat megbízott főigazgatója is egyetért abban, hogy a bizalmi válság hatására gyengülő euró - paradox módon - kedvez az exportra berendezkedő nyugat-európai országoknak, s rövid távon a hazai kilátásokat is javíthatja.

A szakember szerint azonban a költségvetési megszorítások önmagukban nem lesznek elegendők a válsághelyzet kezelésére, így a közös deviza, illetve az uniós gazdaság hosszú távú stabilizálására. Márpedig a bizalomvesztésből adódó hitelszűke könnyen átterjedhet a közép-európai régióra is - figyelmeztet Zádor, aki épp ezért kulcsfontosságúnak tartja a német kormány terveinek megvalósulását.

Az elemzők többsége már áprilisban óva intett a "görög fertőzés" terjedésétől, a világpiaci történések pedig mélységesen igazolták őket - az ECB hitelességének csorbulása, illetve a stabilitási paktum következmények nélküli felrúgása az eurózónás tagországok költségvetési lazaságához, az euró - közvetetten pedig a térségi devizák - gyengüléséhez, illetve magasabb inflációhoz nyitott utat. Egy ilyen forgatókönyv megvalósulása akár drámai következményekkel is járhat az európai pénz- és tőkepiacokon, így Magyarországon is az Ecostat szakértője szerint.

Az Ecostat igazgatója úgy véli, az európai válsághelyzet mindaddig kiújulhat, amíg az EU nem alakít ki egy az uniós tagállamok megmentését, sőt a csődhelyzet megelőzését lehetővé tevő keretrendszert. Ennek érdekében egyérteművé kell tenni annak következményeit, ha egy tagország áthágja a monetáris unió alapvető szabályait, illetve radikális lépéseket kell tenni a politikai-gazdaságpolitikai integráció irányába, amelyben szerepet kell kapjon egy Európai Monetáris Alap is. Ellenkező esetben adósságválság mélyülése, az euró értékvesztése elvezethet a dollárral szembeni paritáshoz - figyelmeztet Zádor.