Erdei: Két héten belül megállapodunk

2010.06.10. 20:39 Módosítva: 2010.06.10. 20:44
Két héten belül megállapodnak, mondta Erdei Tamás a bankszövetség elnöke, aki az MNB szakértőinek jelenlétében tárgyalt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel a bejelentett bankadóról.

"Elkezdtük a tárgyalást, két héten belül megállapodunk" - mondta Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke, miután találkozott Matolcsy Györggyel. A bankszövetség a miniszterelnök által kedden bejelentett "bankadóról" tárgyalt a nemzetgazdasági miniszterrel. Erdei Tamás részleteket nem árult el.

A jegybank szakértői szinten részt vett a csütörtöki megbeszélésen, tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóosztálya. Az MNB szerdán jelentette be részvételi szándékát a pénzügyi adóról szóló tárgyalásokon, hogy feltehesse kérdéseit, és ismertethesse szakmai álláspontját. A jegybank elemzést készít arról, hogy a tervezett intézkedések hogyan érintik a pénzügyi közvetítő rendszert, és milyen hatással lehetnek a reálgazdasági folyamatokra.

A kormány akcióterve szerint a bankoknak, biztosítóknak és pénzügyi vállalkozásoknak az idén a 2010-es költségvetésben tervezett 13 milliárd forint helyett 200 milliárd forintot kellene befizetniük az államkasszába.

Az adóról egyelőre annyit lehet tudni, hogy három évre vezetnék be, és a részletek kidolgozásába bevonják a szakma képviselőit is. Az még nem ismert, hogy az elvonás hogyan oszlik meg a bankok, biztosítók és pénzügyi vállalkozások között, illetve az egyes pénzügyi szegmenseken belül a különböző piaci szereplők között.

A bankszövetség elnökének azon bejelentése, hogy két héten belül megállapodhatnak a kormányzattal, arra utal, hogy nem állnak olyan messze egymástól az elképzelések, vagy pedig sikerült a bankoknak meggyőző érveket felsorakoztatniuk saját javaslataik mellett. Erdei Tamás mindenesetre kedden még "gigantikus" méretű terhelésnek neveztea  pénzügyi szektor egy részétől idén elvonni tervezett 200 milliárd forintot.

Nyugtatólag hathatott Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkárának csütörtöki tájékoztatója is, ugyanis a bankadóról szólva hangsúlyozta: arra törekszenek, hogy az ne veszélyeztesse a pénzügyi rendszer stabilitását és a bankok hitelezési aktivitását.