Pert nyert a vak kutyás a Match ellen

2010.06.15. 16:14
Pert nyert egy vak ember a Match ellen: az üzletlánc egyik közértjébe nem engedték be vakvezető kutyáját. A nem jogerős ítélet szerint félmillió forint nem vagyoni kártérítést is fizethet a Match. A cég bár a jogsértés tényét elismerte, fellebbez.

Az ügy alapjául egy két évvel ezelőtti eset szolgált, amikor az egyik Match üzlet biztonsági őre megtiltotta a kutya bevitelét az üzletbe, amivel lehetetlenné tette a felperes belépését is - derül ki az ügyben a vak ember jogi képviseletét ellátó Magyar Helsinki Bizottság közleményéből.

A bíróság megállapította: az üzlet alkalmazottainak eljárása megsértette a vak ember egyenlő bánásmódhoz fűződő jogát, mert olyan helyzetbe hozta, hogy fogyatékossága miatt nem vehette igénybe a mások számára elérhető szolgáltatást.

A felperes a jogsérelemmel okozott megaláztatás miatt félmillió forint nem vagyoni kártérítést követelt a cégtől, a bíróság ezt is megítélte, miután kifejtette: egyebek között az eset megalázó jellege, nyilvános volta is maradéktalanul indokolja azt.

Bár a jogsértés tényét a Csemege-Match Zrt. az elsőfokú eljárásban elismerte, a cég az ítélet ellen fellebbezést nyújtott be.