Vásároljon stadiont illetékmentesen!

2010.06.15. 08:04 Módosítva: 2010.06.15. 08:05
Illetékmentessé tenné a sportcélú létesítmények megvásárlását egy tegnap benyújtott képviselői javaslat. A módosítót, amely a kihirdetést követő 15. napon lép hatályba, többek mellett Bánki Erik jegyzi, aki az előző ciklusban a sport- és turisztikai bizottság elnöke volt.

Az illetékmentességnek feltételei is lesznek, így ha egy sportrajongó megvásárol egy stadiont, azt legalább 15 évig sportcélra kell hasznosítania, hogy a mentesség érvényesülhessen.

Hasonló mentességet kaphat az a sportszövetség vagy szervezet, amely sporttelep építéséhez vásárol ingatlant. Ehhez azt kell biztosítani, hogy négy év alatt elkészüljön a beruházás, és a sporttelepet 15 évig működtetni is kell - számol be a Napi Gazdaság.

A javaslat alapján a befektetőknek sokkal könnyebb dolguk lesz, ha fantáziát látnak a sportban. Az elképzelések szerint ugyanis adókedvezményt kapnának azok a magánszemélyek és társaságok, akik, illetve amelyek tulajdonrészt vásárolnak egy sportvállalkozásban, sőt még akkor is, ha adományokkal támogatják azt.

A kikötés mindössze annyi, hogy a befektetésnek a jegyzett tőke emelkedésében is meg kell mutatkoznia, illetve a sportvállalkozás átalakulásával kell járnia. A támogatásoknál ilyen kikötés nyilván nem értelmezhető. Az adókedvezmény a jövedelemadó-törvényben a más, most is alkalmazható, adott sorrendbe állított kedvezményekhez kapcsolódik. Az adomány, befektetés teljes összegben figyelembe vehető, ám annak mértéke legfeljebb az összevont adóalap ötven százaléka lehet. Az szja-t érintő rendelkezések mindazonáltal korlátozottan veendők komolyan, mivel az egész törvényt újraírná a kormány, és az új verzióban nem szeretne túl sok kedvezményt látni.

Stabilabbnak tűnik a társasági adót érintő kedvezmény: a magánszemélyekhez hasonlóan a cégek is vásárolhatnak részesedést sportvállalkozásokban, illetve adhatnak támogatást. Emellett fejlesztési kedvezményt is igénybe vehet az a társaság, amelyik legalább ötmillió forint értékű ingatlanberuházást valósít meg - az ingatlant 15 évig sportcélra kell használni. A kedvezmények az adóalap 70 százalékát érhetik el, ám azokat még Brüsszellel is jóvá kell hagyatni.

Olcsóbb lenne bérletet adni

A javaslat apróbb kedvezményeket is tartalmaz. Ezek szerint adómentes természetbeni juttatásnak minősülne a nyújtott meccsjegy, belépő és bérlet, másrészt azok a legalacsonyabb, ötszázalékos áfakulcsba kerülnének.