Nem büntetnék a kkv-kat

2010.06.21. 08:14

Megkímélné a kkv-szektort a bírságoktól egy fideszes törvényjavaslat. A Szatmáry Kristóf által jegyzett módosítás - a képviselő egyébként a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke - szerint a hatóságoknak első körben nem lenne lehetőségük megbírságolni a mulasztó vállalkozásokat. A bírság helyett csak felhívnák a figyelmet a problémára, mert a cél az, hogy a vállalkozások betartsák a szabályokat, és nem az, hogy megsarcolják őket. A javaslat szerint ez az enyhítés nem vonatkozna az adó- és vámügyekre, csak a különböző szakhatósági eljárásokra.

A hatóságok jelenleg abban érdekeltek, hogy minél magasabb bírságot szabjanak ki, mivel az ebből befolyt összegeket vagy azok egy részét saját működési költségeik finanszírozására fordíthatják. A javaslat szerint ennek úgy lehet elejét venni, hogy a hatóságok a jövőben nem használhatnák fel ezeket a bevételeket saját maguk finanszírozására.

Hozzá kell tenni ugyanakkor azt is, hogy a hatóságok jó részének az is elő van írva, hogy mekkora bevételt kell produkálniuk az ellenőrzések és bírságok révén. Ez azt jelenti, hogy ilyen szisztéma mellett ezek a hivatalok továbbra is érdekeltek lesznek abban, hogy bírságokat szabjanak ki - főleg akkor, ha nem teljesítik az időarányosan elvárt bevételeket. Márpedig ez nem teszi lehetővé azt a képviselő által elérni kívánt állapotot, hogy a hatóság függetleníteni tudja magát a befizetett bírságoktól.