A kormány dübörög, a forint nyöszörög

2010.06.27. 10:20
Az adócsomaggal általában és a bankadóval is lehetnek alkotmányossági problémák – tudta meg a héten az Index. A kormányzati lendület kinevezésekben és felmentésekben, tervekben és tervezetekben testesült meg. A világpiacok viszont egyelőre fittyet hánynak a szebb, boldogabb jövőnkre: a forint gyengül, külső és belső okok miatt, és még a házi pálinkafőzés visszatérése sem biztos.

Megtudtuk és bemutattuk a héten, hogy milyen lesz az új adócsomag, hogyan fogunk adózni 2011-től – legalábbis ha a kormány a jövő héten elfogadja a szaktárca által készített adóterveket. A vállalkozásoknak még könnyebb lehet a tervezet szerint, ám kétséges annak elfogadása: lehet, hogy egy 700 millió forintos tétel miatt az egész csomagot elmeszeli az alkotmánybíróság.

Az AB-nek nemcsak általában az adócsomaggal, hanem konkrétan a bankadóval is bajai lehetnek. A héten eldőlt annak alapja és mértéke, így kiderült: a múlt év végi mérlegfőösszegre vetnék ki az adót. Múltbéli állapotra adókötelezettséget megállapítani azonban alkotmányellenes lehet, ráadásul épp a hitelezést felpörgetni akaró bankokat büntetné a tervezet. MIndenesetre gyors döntés kell, a kormány már szeptember végéig be is hajtaná a kétszázmilliárdot, a lízingcégek azt mondják, ezzel nekik végük is lesz.

Nemcsak az alkotmánybírákkal, hanem várhatóan Brüsszellel is meg kell küzdenie a magyar kormányzatnak, igaz, nem közvetlenül adóügyekben. A házi pálinkafőzés legalizálásának ötlete kiverheti a biztosítékot az unióban, hiszen több kiskaput is megnyitna, és közvetve adózási káros hatásai is lennének (a hét sikertörténete, szintén evés-ivás fronton, hogy védett lett a gyulai és csabai márkanév).

Lapunk nemcsak a formálódó adótervekbe avatta be a nyájas olvasót – áldozatkészen megsegítve a verejtékes munkát végző kormányzati kommunikátorokat –, hanem annak is utánaszámoltunk, mit is jelent az orbáni 29 pontban felsorolt bértömeg-gazdálkodás. Nem mást, mint elbocsátást, ami annak fényében különösen meglepő, hogy a közszférában éppen most oldották fel a létszámstopot, méghozzá két nappal a bértömeg-gazdálkodásról szóló bejelentés után.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  25. heti záró 24. heti záró
BUX 20 844
21 371
OTP 4820
5100
Mol 18 600
18 610
Richter 41 330
43 050
Magyar Telekom 644
642

Tömeges elbocsátás mégsem lesz – ezt viszont Fellegi Tamás fejlesztési miniszter állította alapunknak adott interjúban.  Beszélt arról is, hogy újranyitnak egyes szárnyvonalakat, az uniós pénzekben százmilliárdos átcsoportosítás lesz, miniszteri biztost kap a légi közlekedés és kiemelt támogatást a kkv-k. Ez utóbbi már abban is tettenérhető, hogy egy törvényjavaslat megszüntetné a kis cégek büntethetőségét. A kkv-knak lehet, hogy jobb lesz, egy multinak viszont épp most lett elege belőlünk, és inkább Kínába megy.

Keleten a helyzet egyébként szinte változatlan: a Gazprom ismét megvívott egy gázháborút, a mostani négynapos volt, és Fehéroroszország volt az ellenség. A konfliktus hétfőn robbant ki a gázszállítás csökkentésével. Kedden Minszk döntött a tranzitgáz-vezetékek elzárásáról, szerdán tárgyalni kezdtek, csütörtökön újraindult a fehérorosz gázszállítás (és ha már energiahordozók: a benzin tovább drágult a héten, nem csoda, hogy elképesztő mélységbe zuhant a kutak forgalma).

Háborúból, de békésebből, itthonra is kijutott, szintén a kormányzati dübörgés jegyében. Kiújult az Orbán-Simor harc a jegybank elnöki széke és fizetése kapcsán: előbb Simor szólt vissza Orbánnak, majd a kormányfő személyi szóvivője, Szijjártó Péter üzente meg Simornak, hogy ha a fene fenét eszik is, elvesznek Simor fizetéséből.

Míg az MNB-nél még megy a harc, más intézmények élén folyamatosan cserélik le az előző vezetést. Az államkincstár élére új ember került, a volt elnök helyetteseit is leváltják. Állami cégek soránál is lecserélik a menedzsmentet, és hivatalba lépett a Fellegi Tamás által ígért légiközlekedési biztos: egy hadúszoboszlói Fidesz-képviselő, korábbi sportrepülő-szövetségi elnök személyében.

Repülhet, de az állásából, az APEH elnöke is, az adóhivatal viszont dübörög, nagymenő adócsalókat fogtak, majd számlagyárat számoltak fel. A pénzügyi felügyelet élére visszaül Szász Károly, elődje a dolgok jelenlegi állása szerint önként távozik.

A pénzügyi piacon más fejlemények is vannak, mint a felügyeleti elnök cseréje, vagy a már említett bankadó. Az AXA bejelentette, hogy az eurós devizahitellel is leáll – szintén az orbáni 29 pont szellemében –, igaz, a forinthitelük eddig sem volt sokkal drágább, mint az eurós (aminek bevezetését Navracsics Tibor most négy-öt év múlvára valószínűsíti, bár ha Soros Györgyre hallgatunk, jobb elfelejteni az egészet). Aggódniuk azonban igazán a frankhiteleseknek kell, a forint pénteken mélyrepülésbe kezdett, most romániai rossz hírek hatására, de elemzők szerint a svájci és magyar helyzet miatt tartósan a 230 forintos szintig is drágulhat a frank.