Elképesztően drága a svájci frank

2010.06.28. 13:16 Módosítva: 2010.06.28. 15:55
Hétfőn kora délután ismét esni kezdett a forint árfolyama, a vezető devizák pillanatok alatt 1-2 forintot drágultak. A svájci frank nemcsak a forinttal szemben erősödik – már másfélszer olyan drága, mint a rekorderős forint idején –, hanem az euróval szemben is történelmi csúcson van.

Frissítés: Délután négy előtt nem sokkal már 215 forint közelében volt a svájci frank, az euró 286, a dollár 232 forint fölé drágult. Az újabb forintgyengülési hullám nyomán az euró egyhetes, a frank pedig újabb több mint egyéves csúcsra erősödött a forinttal szemben.

A frank már nagyon közel van a történelmi mélypontjához is. Az alpesi valuta tavaly márciusban 216,5 forintba került, ennél sosem volt drágább.

A forint gyengülése egyre nagyobb kockázatot jelent a bankrendszerre – mint arra az Indexnek nyilatkozó Bebesy Dániel már pénteken felhívta a figyelmet –, nem csoda, hogy az OTP-részvények árfolyama is esik a tőzsdén. A bankpapír hétfőn már 4700 forint alatt is járt – pénteken még 4820 forinton zárt –, ami 2,5 százalék körüli mínuszt jelent.

Ez történt korábban

Hétfőn, a délelőtti csendes kereskedés után ismét lendületes esésbe kezdett a forint a devizapiacokon, ezzel párhuzamosan újból történelmi csúcsokra erősödött a svájci frank. Délután egyre a frank 212 forint fölé drágult, folytatva a nagyjából két hete, 202 forint környékén kezdődött erősödését. A frank 2009 elején, a hitelválság legsúlyosabb időszakában volt ilyen erős, akkor azonban gyorsan drágult erre a szintre, majd gyorsan vissza is tért onnan a 180-190 forintos tartományba. A mostani árfolyam így új éves csúcsot jelent.

Három éve, amikor rekorderős volt a pénzünk, a frank ára 140-150 forint között ingadozott, vagyis a devizában akkor eladósodók havi törlesztője most a frank kamatának emelése nélkül is másfélszerese lenne annak, mint amennyivel a kölcsön felvételekor számolhattak. Több százezer frankhiteles van, akik 160 forint alatti frankárfolyamon adósodtak el, sokaknak ma a teljes hitelállományuk forintban magasabb, mint a kölcsön felvételekor volt.

Nemcsak a frankkal, a dollárral és az euróval szemben is gyengülni kezdett kora délután a forint. A dollár ára a reggeli 228 forintos szintről 231 forint fölé ugrott, jelenleg a 230,5-231 forintos sávban van. Az euró 282-ről 285 forint fölé drágult, majd visszatért 284,5-284,8 forint közé.

A hirtelen forintgyengülés mögött, akárcsak pénteken, ezúttal is a romániai fejleményeket sejti a piac. A Concorde egyik twittjéből kiderül, hogy a román lej történelmi mélyponton van, egy euró már 4,34 lejbe kerül, és ez gyengíti a régió többi valutáját is. Eltérő mértékben azonban: annyi idő alatt, míg a forint 0,98 százalékot esett a frankkal szemben, a cseh korona csak 0,12 százalékot, a lengyel zloty 0,38 százalékot gyengült (és hasonlóan mozognak az euróval szemben is).

A frank közben folyamatosan drágul, és újabb történelmi csúcsra erősödött az euróval szemben. A hétfői kereskedésben a frank euróval szembeni kurzusa megközelítette az 1,3420-as szintet, amire korábban még egyszer sem volt példa. Az alpesi deviza így reggel óta 0,8 százalékkal gyarapodott a közös európai fizetőeszközzel szemben – írja a Portfolio.hu. Pénteken Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere azt mondta lapunknak, hogy akár az 1,15-1,2 frank/eurós árfolyamig is erősödhet a most 1,35-ös szinten lévő frank, ami a mostani forint/euró árfolyammal változatlan szinten maradásával számolva is 230-240 forintos frankárfolyamot jelenthet.