Bankadó: ki mennyit fizet?

2010.06.29. 15:07
Aránytalanul nagynak minősítette a Magyarországon bevezetni tervezett bankadó mértékét az Európai Központi Bank igazgatósági tagja.

Ewald Nowotny a Dow Jones hírszolgálat bécsi keltezésű tudósítása szerint azt mondta: "Nagyon aggódom a magyarországi fejlemények miatt. A GDP-hez viszonyítva a tervezett bankadó nagyon magas, aránytalanul nagy".

Hozzátette: egy ekkora adó nyilvánvalóan megnöveli a hitelfelvétel költségeit, és így végső fokon hátráltatja a gazdasági növekedést.

Nowotny az egész közép-kelet-európai térséget tekintve is aggodalmának adott hangot a régióban tervezett bankadó miatt, mondván: "az ilyen adók ártalmasak lehetnek a térség pénzügyi szektorának stabilitására nézve, miután a pénzügyi szektor már amúgy is nagy nyomás alatt van a rossz hitelek magas aránya miatt" - mondta.

Mintegy százmilliárd forintot vonhat el a tíz legnagyobb magyarországi banktól a miniszterelnök által bejelentett, várhatóan a holnapi kormányülésen is terítékre kerülő bankadó. Bár a szektor szereplőivel folytatott tárgyalásokat hivatalosan nem zárták még le, úgy tudni, 0,38 százalékos lesz a kulcs a bankok körében, adóalapként pedig az egyszerűség kedvéért a tavaly év végi mérlegfőösszeget választják. A fentiek alapján már könnyen kiszámolható, melyik magyarországi bank mennyit fizethet - írja a Portfolio.hu.

4 7.png

Nem meglepetés: több mint 20%-os részesedésével az OTP Bank vezeti a magyarországi bankok listáját a tavalyi mérlegfőösszeg szerint. A korábbi sajtóértesülések alapján végzett számításaink azt mutatták, az OTP Csoport 35-45 milliárd forint különadó megfizetésére fog kényszerülni, és ennek nagy részét az OTP Bank Nyrt. adja. E bank adófizetési kötelezettsége most úgy tűnik, kereken 25 milliárd forint lehet.

Az OTP Csoport teljes adófizetési kötelezettsége ennél több, hisz az ilyen szempontból még nem tisztázott helyzetű alapkezelőn és lízingcégeken kívül figyelembe kell venni a mintegy 7,6 milliárd forintot fizető OTP Jelzálogbankot és a becslés szerint 680 milliót fizető OTP Lakástakarékpénztárt is.

Az OTP után a K&H, az MKB és az Erste fizetheti a legtöbbet. A nagybankok közül egyedül az UniCredit nem hozta nyilvánosságra a magyar számviteli szabályok szerint készült nem konszolidált beszámolóit, így esetében az IFRS szerinti konszolidált eredménnyel számolt a Portfolio.hu.

3 5.png

Bár a tavalyi eredmény az idei teljesítményre nézve nem mérvadó, a fenti ábrán látható, hogy viszonyul az idei adófizetési kötelezettség a tavalyihoz, illetve a tavalyi nettó eredményhez. Mivel több bank esetében (MKB, CIB, Raiffeisen) meghaladja a bankadó összege a tavalyi adózás előtti eredményt, valószínűnek tűnik, hogy a bankadó több magyarországi bankot is veszteségessé tesz idén.