Matolcsy: Brutális elvonást jelent a bankadó

2010.06.30. 16:49 Módosítva: 2010.06.30. 20:03
A kormány szerdán döntött a 10 százalékos társasági adóról és néhány kisadó megszüntetéséről, valamint egy 120 milliárd forintos megtakarítási csomagról is. A bankadóról tárgyaltak, de döntés nem született, Matolcsy György, Fellegi Tamás és Varga Mihály tovább tárgyal a bankszövetséggel. Eldőlt viszont, hogy év végéig lesz gázár-kompenzáció, és 50 literig adómentesen főzhetünk otthon pálinkát.

A kormány elfogadta, hogy évi 500 millió forintos nyereségig, a második félévben tehát 250 millió forintig 10 százalékos társasági adót kelljen fizetni - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az MTI tudósítása szerint döntött a kormány 10 kisadó megszüntetéséről, hetet még az idén, hármat jövőre szüntetnek meg és elfogadták az adórendszeren kívüli kereset szabályait is. Beruházásoknál a mai 51-gyel szemben 33 engedélyre lesz szükség.

A "súlyos és kemény tárgyalások" elhúzódása miatt ma még nem tudott dönteni a pénzügyi szektorra vonatkozó plusz teher kérdésében a kormány, a tárgyalásokat néhány napon belül egy háromfős tárgyalódelegáció zárja majd le az érintett intézményekkel - jelentette be a Portfolio.hu tudósítása szerint a mai kormányszóvivői tájékoztatón Matolcsy György.

Nem engednek

A nemzetgazdasági miniszter jelezte, hogy a kormány ma arra adott felhatalmazást, hogy ő, Fellegi Tamás minisztertársa és Varga Mihály államtitkár zárja le a tárgyalásokat. A kormány nem enged a 200 milliárdos idénre tervezett adóbevételből: ebből a bankokra 120 milliárd forint, a biztosítókra 36 milliárd, az egyéb intézményekre 30 milliárd forint vonatkozna, és mindezeken felül lesz a 13 milliárd forintnyi hitelintézeti járadékbefizetés.

A bankadóról Matolcsy reményei szerint a napokban megszülethet a megállapodás. Elismételte: az elvonás mértéke brutális, de ez kell a 3,8 százalékos hiány teljesítéséhez. Ugyancsak a hiánycél elérését szolgálja, hogy a kormány döntött egy 120 milliárd forintos megtakarítási csomagról is: zárolnak költségvetési fejezeteket, dologi kiadásokat, autó- és eszközbeszerzést.

A miniszter bejelentette azt is: devizaalapú hitelek mögé a jövőben nem lehet jelzálogjogot bejegyezni. Augusztus 31-ig kidolgozzák a szeptember 30-december 31 között felálló nemzeti eszközkezelő társaság koncepcióját, amely egyéni kérelemre beváltja a devizahitelt forintra, illetve a tulajdonjogot bérleti jogra és megállapítja a bérleti díjat.

A bankok mérlegfőösszeg, a biztosítók nettó díjbevétel és a pénzügyi szektor többi szereplője is nettó árbevétel típusú alapon fizeti majd a bankadót. Megismételte: a 200 milliárdos összeg "kőbevésett". A bankoknak céltartalék szabadulhat fel a bajba jutott hitelesek megmentése miatt, ebből fizethetik a bankadó egy részét – írja az MTI.

A kormány döntött arról is, hogy év végéig biztosítja a gázárkompenzációt - közölte Nagy Anna kormányszóvivő. Erre 11 milliárd forintos keretet biztosít a kabinet.

Limitálnak

A kormány szerdai döntése értelmében a közszférában a havi kereset nem haladhatja meg a 2 millió forintot, és a költségvetési szektorban 98 százalékos rendkívüli személyi jövedelemadót vezetnek be a 60 napon túli végkielégítésekre. A gazdasági miniszter Simor András jegybankelnök fizetését illetően azt mondta: a lépésről és annak indokairól tájékoztatni fogják az EKB vezetőjét.

A kormányülésen eldőlt az is, hogy ötven literig otthon mindenki készíthet gyümölcspárlatot, ilyen mennyiség után jövedéki adót nem kell fizetni. Döntést hoztak a Széchenyi kártya kiterjesztéséről: 50 millió forintra emelik a beruházásokra fordított hitelkeretét, amelyhez a kormány 2 százalékos kamattámogatást ad.