Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Húszéves mélyponton a balatoni ingatlanpiac

2010.07.01. 07:43
Húsz éve nem tapasztalt pangás jellemzi a balatoni ingatlanok piacát. Tavasszal megindult ugyan némi élénkülés, ám ez valójában csak az illetékcsökkentés miatti csúsztatott vásárlásoknak tudható be.

Biztatóan kezdődött az idei év a balatoni ingatlanpiacon, a tavasz beköszöntével azonban még a tavalyinál is jobban visszaesett az adásvételi kedv - mondta a Napinak Maróthy Tamás, a Balatoniingatlan.com ügyvezető igazgatója. Az év eleji nekibuzdulás egyértelműen az illetékcsökkentés számlájára írható. A vevők a tavaly már felbukkant érdeklődőkből verbuválódtak, a csúsztatott ügyletek befejeződésével azonban zuhant az adásvételek száma, a tavasszal beköszöntött görög válság pedig még nagyobb óvatosságra intette a piacon maradt külföldieket.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az idei év lesz igazán válságos a tó körül - mondta Maróthy, aki szerint a 2009-es esztendő közvetítői szempontból nem volt olyan drámai, hiszen a kényszerhelyzetben lévők jelentős árengedményei beindították a tranzakciókat. Az idén azonban sem az árengedmények, sem a gyengélkedő forint - ez amúgy sem igazán számít a hazai vevőkörnek - nem jelent kellő motivációt, bár a szezonkezdés azért némiképp növelte az érdeklődők számát.

Maróthy két szegmensben tapasztal keresletet, szerinte a maximum 15 millió forintra taksált partközeli nyaralók és a 30-40 millió forint közötti, állandó lakóhelynek is alkalmas komolyabb házak eladói számíthatnak vevőkre. A két slágertermék közül a part közeli olcsó ingatlanok kínálata a szűkösebb, az alsó határ egyébként nyolcmillió forint, ami alatt nincs beköltözhető ingatlan.

Kínálati áresés tavaly óta nem történt, az adásvételek azonban rendszerint 15-20 százalékkal alacsonyabb szinten realizálódnak, s főként a drágább ingatlanok esetében érheti el az alku a 30 százalékot.

Igazán csak Hévízen erős a piac a készpénzes orosz vásárlóknak köszönhetően. Rengeteg az eladó panzió és vendéglátóhely, ám ezek piacképességéhez minimum 30 százalékos árcsökkentésre lenne szükség - hangsúlyozza Maróthy.

Ekkora pangás az elmúlt húsz évben nem volt, az érdeklődők száma a tizedét sem éri el az egy évvel ezelőttinek - fogalmazott Békési Béla, a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete (MIÉSZ) elnöke. Eladni csak az tud, aki vállalja a 20-30 százalékos alkut is, ennyiért viszont biztosan jó befektetés vásárolni - hangsúlyozza. Úgy látja, kiadás céljából manapság senki nem keres nyaralót, az élhető környezettel csábító déli parti városok inkább a letelepedőket vonzzák.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.