Kudarcba fulladtak a bankadós tárgyalások

2010.07.02. 14:23
Mivel a tegnapi tárgyalások sikertelenül végződtek a kormány és a bankok között, ma egy, a korábbi első tárgyalási forduló "informális eredményének" megfelelő törvényjavaslatot nyújt be a kormány a parlamentnek a bankadóról - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Reutersnek adott interjújában. Hogy ez mit jelent, egyelőre csak találgatunk: a Portfolio.hu értesülése szerint korábban egy, a bankok mérlegfőösszegét, eredményét és devizahitel-állományát azonos mértékben figyelembe vevő bankadó volt terítéken.

Annak ellenére, hogy hat külföldi tulajdonú bank az IMF-hez fordulna az ügyben, és megvárná a nemzetközi tárgyalások eredményét, a kormány a nyiatlkozat szerint egyoldalúan dönt a bankadóról. A miniszter a nemzeti eszközkezelő alap felállításáról is beszélt az interjúban.

Jön a magyar "rossz bank"

Az előzetes kalkulációk szerint 30-30 milliárd állami illetve banki forrásból indulhatna el január 1-jétől a rossz adósokat segítő állami eszközkezelő alap, melynek koncepcióját augusztus végéig fogja kidolgozni a kormány. Lehet hívni "rossz banknak", bár nem bank. Amennyiben sikerül megegyezni a nemzetközi szereplőkkel, IMF- és EU-pénzeket is bevonna a kormány a működésébe - derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Reutersnek adott mai interjújából.

Matolcsy György elmondta: piaci alapon működő társaságról lesz szó, melynek finanszírozása banki és pénzpiaci forrásokat, valamint állami garanciákat is igénybe venne. Az adósok és a bankok két esetben fordulhatnának hozzá: 1. ha devizahiteleiket forinthitelre szeretnék váltani, és 2. ezzel egyidejűleg, vagy ettől függetlenül ha az adós tulajdonjogát bérleti joggá szeretnék átalakítani. Az eszközkezelő koncepcióját augusztus végéig véglegesítik, és január 1-jén kell elindulnia - közölte a nemzetgazdasági miniszter.

PPP program lesz ez abban az értelemben, hogy az állam kezdeményezi a felállítását, a bankok is részt vesznek benne és mindenki hozzáteszi, amit tud. "Mi szabályozást és állami garanciát nyújtunk, a bankok pedig a szakértelmet és tőkét" - fogalmazott Matolcsy. Az előzetes kalkulációk alapján 30 milliárd forint banki tőkével és 30 milliárd forint állami garanciával indulna el a társaság, mely ezt követően a jelzáloggal fedezett eszközöket diszkonttal vásárolná meg. Matolcsy nem zárta ki, hogy a folyó tárgyalások sikere esetén IMF- vagy EU-pénzt is bevonnak az eszközkezelő finanszírozásába.

Sikertelen tárgyalások

A bankadóval kapcsolatban Matolcsy elmondta: számítások szerint lesz szükség a bankadó miatt plusz tőke bevonására a bankszektorban, és a Bankszövetség vizsgálja, mely területeket érintheti ez. Matolcsy sajnálattal közölte: a tegnapi tárgyalások során a Bankszövetség vezetője "visszavonta tárgyalási hajlandóságát", ezért "nagyon kétséges", idén születhet-e megállapodás. Hat külföldi tulajdonnal rendelkező nagybank tulajdonosai visszavonták leánybankjaiknak adott tárgyalási felhatalmazásukat, ezért megegyezés hiányában a kormány a parlamentnek ma benyújtja a bankadóról szóló törvényjavaslatát - közölte a miniszter.

"Egy bank sem fogadta el a kormány javaslatát", melyet a tegnapi egyeztetések után hétfőn jelentettek volna be - mondta Matolcsy. Egy brutális bankadó helyett azonban fair módon jár el a kormány, és az első tárgyalási fordulón született informális megegyezésnek megfelelő koncepciót nyújt be még ma a parlamentnek.

A külföldi tulajdonú leánybankok képviselői a Reutersnek azt mondták: nem adták fel a tárgyalásokat, egyszerűen meg szeretnék várni a nemzetközi hitelezőkkel folytatandó jövő heti egyeztetések eredményét.