Munkanélküli felnőttek végzik el a diákmunkákat

2010.07.02. 07:40
Az idén is jelentősen nőtt a munkát kereső diákok száma, ám amellett, hogy harmadával csökkent az álláshely, azokért sok esetben munkanélkülivé vált felnőttek is harcolnak.

Miközben a nyári munkát kereső diákok száma az idén is 15-20 százalékkal nőtt és meghaladja a 200 ezret, a legnagyobb hazai közvetítő cégek adatai szerint az álláshelyek száma a harmadával csökkent. A Dél-Dunántúlon például alig van diákmunka, de romlott a helyzet a fővárosban és Balatonnál is. Győrben viszont a Meló-Diák csaknem annyi munkát kínál a fiataloknak, mint a gazdasági válság előtt, és az elmúlt évhez képest ebben a térségben nőtt a Pannon-Work álláslehetőségeinek száma is.

A forgalom csökkenése miatt összességében a tavalyinál is kevesebb állást hirdettek meg a multinacionális áruházláncok, a Balaton mentén is alig vesznek fel diákokat a kis üzletekbe, büfékbe és tovább csökkent az ipari üzemek kínálata is. Míg például a Közép-Dunántúlon négy éve nagyjából minden második önkormányzat tudott valamilyen nyári munkát ajánlani a helyi iskolásoknak, ma legfeljebb minden tizedik. Az egyre nagyobb foglalkoztatási gondok miatt a nyári diákmunka szinte valamennyi önkormányzatnál háttérbe szorult - mondta a Napinak Tóth László, két Veszprém megyei kistérség munkaerő-gazdálkodással foglalkozó szakreferense.

Minden egyes meghirdetett álláshelyre - a legkisebb faluban is - tucatnyi olyan felnőtt jelentkező van, akinek hónapok, sőt évek óta nincs állása. Csordás Ferenc siófoki étterem- és büfétulajdonos elmondta: tavasszal még úgy tervezték, hogy június közepétől augusztus 20-áig nyolc-tíz diákot foglalkoztatnak, a forgalom azonban olyan mértékben csökkent, illetve annyira kiszámíthatatlan, hogy kénytelenek voltak lemondani róluk.

A három telephelyen elsősorban különböző műanyagtermékek gyártásával foglalkozó Modus Kft. humánpolitikai vezetője, Tasnádi Csaba szerint a válság óta rendkívül hullámzó rendelésállomány miatt évről évre kevesebb diákot tudnak foglalkoztatni. Az idén nyáron már csak a céggel szerződésben lévő szakmunkástanulóknak kínálnak álláslehetőséget. A diákok helyett az elmúlt másfél-két évben elküldött dolgozóikat szeretnék legalább csökkentett munkaidőben újra foglalkoztatni.