Nem tesz félre a magyar

2010.07.07. 15:53
A GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal közös felmérésben vizsgálta a megtakarítási várakozásainkat, a legkedveltebb befektetési formákat, illetve a háztartások vagyoni helyzetét. A tanulmányban tizenegy ország több mint 11 ezer lakosát, köztük 1001 magyart kérdeztek meg.

Amíg az amerikaiak döntő többsége rendelkezik valamilyen megtakarítással (a megtakarításban nem szerepelnek a tulajdonolt ingatlanok értékei), addig ugyanez tíz európaiból csak háromra igaz. Régiónkban még rosszabb a helyzet, a megkérdezettek 74 százalékának semmilyen megtakarítása nincs, a lengyelek és a magyarok a lista sereghajtói.

Európában a megkérdezettek 45 százaléka tudhat magáénak 25 ezer eurónál (7,13 millió forint) kisebb vagyont, és 13 százalék ennél nagyobbat. Magyarországon lényegesen más a helyzet, mindössze a lakosság egy százaléka rendelkezik 25 ezer eurónál nagyobb megtakarítással. Összesen a magyarok 26 százalékának van valamilyen formájú megtakarítása, a legtöbben (17 százalék) 1,4 millió forintnál kisebb megtakarítást birtokolnak. További hét százalék tudhat magáénak 1,4 milliónál nagyobb, de 4,3 millió forintnál kisebb megtakarítást. Ennél több megtakarítással csak a lakosság 2 százaléka rendelkezik.

Különbséget mutatnak a kedvelt befektetési formák is a megkérdezettek között. Az európaiak 75 százaléka bankbetétben, 43 százaléka biztosításban, 29 százaléka pedig részvényben tartja vagyonát. Magyarországon a megkérdezettek 62 százaléka bankbetétben tartja a vagyonának majdnem teljes egészét. A többi befektetési forma közül a biztosítást 25 százalék, a részvényt 10 százalék választotta.

A várakozásokat illetően az amerikaiak a legoptimistábbak, 38 százalékuk szerint többet fognak félretenni, mint jelenleg. Nyugat-Európában ugyanez az arány 12 százalék, míg Magyarországon mindössze 7 százalék. Mi rendelkezünk ugyanakkor a legtöbb pesszimista válaszadóval, 49 százalékunk szerint kevesebb megtakarítása lesz egy év múlva a mostaninál. Európában ugyanez az arány 40 százalék.

A magas negatív válaszadási arány ellenére mégis számottevően csökkent a hazai válaszadók pesszimizmusa, tavaly még tízből nyolcan számítottak a megtakarításuk csökkenésére, idén már csak tízből öten vélekedtek hasonlóan.