Fellélegezhetnek a frankhitelesek

2010.07.08. 17:16 Módosítva: 2010.07.08. 21:19
Régóta várták a devizahitelesek, hogy enyhüljön a nyomás a hazai fizetőeszközön, úgy tűnik most lélegzetvételhez jutottak. A forint a régiós devizákkal összhangban emelkedésbe kezdett a hét második felére, aminek köszönhetően csütörtök délutánra két hetes rekordszintre tudott erősödni.

A javuló befektetői hangulat és a kedvezőbb világpiaci várakozások hatására stabilan erősödik a forint kedd óta. A múlt heti 286,48 forintos árfolyam után csütörtök délutánra 280,34 forintra csökkent az árfolyam az euróval szemben, ami több mint két százalékos erősödést jelent. Egy svájci frankért 210,11 forintot kell adni a délutáni órákban, ami szintén jelentősen alacsonyabb érték a múlt hét csütörtöki 217,10 forintos árszintnél.

Az elmúlt napok kedvező alakulása ellenére nem számít további jelentős forinterősödésre Bebesy Dániel a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. Nagyobb valószínűséget tulajdonít annak, hogy egy időleges korrekció zajlik jelenleg a piacon. Ezt látszik alátámasztani az a tény, hogy a forint technikailag nem tudott a kitüntetett mozgó átlagok (az árfolyam 50, 100, 200, napos mozgóátlaga) alá erősödni. Fontos tényező a kormányzati kommunikáció is, amelyből úgy tűnik a kormányt nem túlságosan zavarja a gyengélkedő forintárfolyam.

A portfóliómenedzser szerint ezzel együtt a jelenlegi szintek körül maradhat a hazai fizetőeszköz, míg a következő hónapokban valamivel gyengébb árszinteket tart elképzelhetőnek. Ugyanakkor nem lehet elválasztani az árfolyammozgásokat a piaci hangulat ingadozásától, aminek alakulását szintén nagy bizonytalanság övezi.

Tartósabb maradhat a svájci frank gyengülése, aminek több lehetséges oka van. A frank szempontjából az egyik legfontosabb tényező a nemzetközi kockázatkerülési hajlandóság, ami csökkenni látszik az utóbbi napokban gyengítve ezzel az árfolyamát. Piacmozgató hatása lehet annak is, ha a svájci jegybank újra interveniálni kezd, amire nőtt az esély, miután a májusi 1,1 százalékos infláció után, legutóbb éves szinten 0,5 százalékos drágulást jeleztek a statisztikák. A deflációs nyomás felerősödésével valószínűbbé válhat az újabb jegybanki beavatkozás, ami nagyon jó hír lenne a frankhitelt felvevőknek. Csökkenhet a spekulációs nyomás is a frank árfolyama mögött, mivel sokan, akik a frank erősödésére játszottak, a mostani gyengülés miatt zárhatják a pozícióikat.

A dollár árfolyama az elmúlt napokban szintén jelentősen gyengült a forinthoz képest, ami az előbbi két devizanemhez hasonlóan leginkább a befektetői hangulat javulásával magyarázható. A múlt heti 234,95 forintos árszint csütörtökre elérte a 221,36 forintot, ami 6 százalékos forinterősödést jelent.