Augusztusi csúcsban bíznak a Balatonnál

2010.07.09. 09:29

Bár a hétköznapok még mindig csendesek, egy-egy kánikulai hétvégén már a vendégek számát nézve is igazi főszezon van a Balatonnál. A lapunk által megkérdezett szállástulajdonosok, valamint utazásszervezők július eleje óta 20-25 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltak és folyamatosan javulnak a foglaltsági adatok. Szépen hoz a tóparti vendéglátók konyhájára a focivébé is: a vasárnapi döntő mintegy kétezer kivetítőn és tévén lesz látható, hírek szerint olyan is lesz majd köztük, amelyen a vízből nézhető a meccs.

Az igazi csúcsszezon azonban július 20. és augusztus 20. között várható, igaz, a vendégek zöme ilyenkor is a programokkal zsúfolt hosszú hétvégékre koncentrál. Már nem egy szálloda, illetve panzió van a tóparton, ahol tudnak olyan, elsősorban augusztusi napokat mondani, amelyeken nincs szabad szobájuk, de mindez július elején azért nem nagy hír, különösen annak fényében, hogy a lemondások aránya - a wellness-szállodákat kivéve - minden korábbinál nagyobb és a várható tartózkodási idővel sem lehet majd dicsekedni. (Külön csapás az idei szúnyoginvázió, amely miatt sokan a tervezettnél hamarabb menekülőre fogják.)

Idén a korábbi években tapasztaltnál több külföldi turista érkezhet - elsősorban a gyenge forintnak köszönhetően -, többévi visszaesést követően a jelek szerint gyarapszik a Németországból érkezők száma is. A vendégek számában lassan közelítenek az elmúlt év hasonló időszakához - mondta el lapunknak Szabó Regina, az utazásszervezéssel foglalkozó Albatros Kft. marketingigazgatója -, napról napra növekszik a forgalom. A csapnivaló előszezon ellenére idén eddig mintegy 15 százalékkal több külföldi vendégük volt, zömük valamilyen rendezvényre érkezett: bulira, borversenyre, a Kékszalagra, illetve kerékpározni vagy szörfözni. A lemondások aránya viszont csaknem a duplája a tavalyinak: elég, ha a meteorológusok pár nap hűvösebb időt jósolnak, és már csengenek is a telefonok. A középkategóriájú szálláshelyek iránt tovább csökkent az érdeklődés - mondta el Szabó Regina -, míg a nívós, a környéken is sok programot kínáló szállodák iránt nőtt. Erős a kereslet az olcsón bérbe adott, bulizásra alkalmas házakra is.

Nagyon sokat segít a balatoni szállásadókon, hogy az idén szinte minden településen sok a program, vannak vízicentrumok és az önkormányzatok az elmúlt időben sokat költöttek a strandok fejlesztésére. Tálas László, a nyugat-balatoni kistérség idegenforgalmi ügyekben illetékes referense szerint senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy a strandberuházások megtérülnek. A színvonalas helyeken háromszor-négyszer akkora a forgalom, mint másutt, egytucatnyi strandon már rossz idő esetén is van program, ami idén különösen fontos. Az éjszaka is használható nagy forgalmú helyek vonzzák a vállalkozókat is, így az árak kordában tarthatók. A szakember ugyanakkor hozzátette: továbbra is van igény olyan romantikus, balatoni hangulatot kínáló strandokra, ahol az árnyékon, egy bejárón és egy illemhelyen kívül más nem nagyon van.