Elmaradt a nagy pánik a váltóhelyeken

2010.07.09. 09:41

A nyári forgalom elég erősnek mondható, a váltóhelyek tapasztalata szerint több külföldi pihen idén nyáron Magyarországon, mint tavaly - mondta lapunknak Madarász Gyula, az Exclusive Change vezetője. Tökölyi A. Róbert, az Interchange Kft. ügyvezető igazgatója szerint a beutazó turistákat nem igazán érdekli, hogy egy euróért 15-20 forinttal többet kapnak, mint két hónapja, vásárlási kedvük nem ettől függ. A szakember szerint a következő hetek eseményei - Sziget Fesztivál, Forma-1 - alapján dőlhet el az idei nyári forgalom, az eddigi nagyjából a tavalyi szinten mozog.

A kiutazók árérzékenységét a végletekig növelte a gyengülő forint. Madarász szerint az idén júniusban a kormánypárti politikusok kijelentései nyomán hirtelen zuhanó forint ugyan kisebb rohamot okozott, s az átlagosnál többen mentek váltani, félve a 300 forintos euróárfolyamtól, ám a hazai váltók ennél sokkal nagyobb pánikot is láttak már. A potenciális vevők kivárnak, figyelik az árfolyamtáblákat, az sem zárható ki, hogy úgy döntenek, inkább kiutaznak és bankkártyával oldják meg a pénzfelvételt, hátha addigra erősödik a forint - mondja Tökölyi.

A váltóhelyek a pár forintos különbséget is árgus szemmel fürkésző potenciális ügyfelek, valamint a hektikus mozgások miatt is arra kényszerülnek, hogy folyamatosan hozzáigazítsák áraikat a pénzpiacok eseményeihez. Tegnap - amikor a forint háromhetes csúcsra erősödött az euróval szemben - reggeltől délután 4 óráig az Exclusive Change váltóhelyein négyszer változtak az árfolyamok: aki délután váltott, az az euróért és a dollárért 2,5, a fontért 3,5-4,3 forinttal kevesebbet fizetett, mint az, aki reggel túl akart lenni a valutavásárláson.