Törölték a Karya Tour utazási irodát

2010.07.09. 11:00
Törölte a Karya Tour utazásszervező utazási irodát a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, az irodának 550 utasa rekedt külföldön - közölte a QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe.

Az utasok pénteken, illetve jövő hét szerdáig a biztosító segítségével valamennyien hazaérkezhetnek. Az irodának mintegy 500 utasa Törökország több szállodájában tartózkodik, míg Egyiptomban közel 50 utasa van. A törökországi utasokat pénteken, várhatóan az esti órákban szállítják Magyarországra.

Az Egyiptomban tartózkodó utasok szállás-, és utazási költségei rendezettek, nyaralásuk zavartalan. Szerdáig ők is hazaérkeznek.

A cég az Atlasz Biztosítónál - a QBE Insurance Europe Limited Magyarországi Fióktelepe - rendelkezik a külföldi utazásszervezői tevékenységre vonatkozó felelősségbiztosítással. Az irodának a jogszabályok alapján 317 millió forintos vagyoni biztosítéka van. A pénzből először az utasokat szállítják haza, majd ezt követően azokat a befizetőket kártérítik, akik még nem utaztak el. Az iroda 618 befizetést tart nyilván. A biztosító szerint a pénz várhatóan elég lesz a hazautaztatásra és a kártérítésre is.

Az utazási iroda honlapján csütörtöki dátummal az szerepel, hogy "a Karya Tour Kft. a mai nappal kénytelen megszüntetni utazásszervezői tevékenységét a beutaztató cég fizetésképtelensége miatt". A közlés szerint a döntés hátterében az áll, hogy a Karya Tour Kft. utasait fogadó Sunspot incoming operator csütörtöktől nem képes kiszolgálni az utasokat a célterületen.

A közlemény szerint a cég arra törekszik, hogy egyetlen utasuk se maradjon külföldön szükséghelyzetben és bizonytalanságban. A közlemény szerint az iroda munkatársai mindent megtesznek a kárrendezés zavartalanságának biztosítása érdekében, amihez kérik az utasok és partnerek közreműködését. Az utasok kárigényeiket a QBE magyarországi fióktelepénél jelenthetik be.