Így virágzik majd fel a magyar turizmus

2010.07.12. 12:28 Módosítva: 2010.07.12. 12:29
Hét pontban sorolta fel a Magyar Szállodaszövetség azokat az intézkedéseket, amelyeket szerinte meg kell hoznia a kormányzatnak a szállodaipar fellendítése érdekében. Az intézkedések megvalósítása lökést adhatna az iparágnak és ezen keresztül az egész hazai turizmusnak.

A szövetség szerint a hazai turizmusnak szüksége lenne a szálláshelyi- és vendéglátó áfakulcs csökkentésére, az üdülési csekkek adómentességének visszaállítására, a Széchenyi Rekreációs Kártya mihamarabbi bevezetésére, a nemzeti turisztikai marketing keret növelésére, az idegenforgalmi adó korábbi állami kiegészítésének visszaállítására, az OEP-finanszírozás kérdésének megoldására és a normális hitelfelvételi lehetőségek megteremtésére. Véleményük szerint növelni kéne az szállodaipar külföldi promócióját, mert ez fajlagosan nagyobb bevételt eredményez a szállodák számára.

Tanácsolják továbbá egy uniós, állami, önkormányzati és vállalkozói forrásból létrehozandó kongresszusi központ megépítését Budapesten, illetve egy kongresszusi iroda létrehozását is. Fontos lenne a Budapest-Ferihegy, és a regionális repterek fejlesztése, amelyek szerintük hozzájárulnának a magyar szállodák üzemeltetésének sikerességéhez.

Szerveznének egy konferenciát is, amelynek témája a budapesti turizmus lenne. A konferencia keretében arra keresnének válaszokat, hogy mik az okai a budapesti turizmus főbb vetélytársaitól való lemaradásának. A szállodaszövetség a napokban tette közzé helyzetértékelését, és aktualizált változatát a korábbi növekedést beindító javaslatainak. Ezek már tartalmazzák a legfrissebb magyar és nemzetközi statisztikákat, javaslataikat bővítették a tagság kiegészítéseivel és az elkészült kormányprogram céljaival is.