Újabb kiskapuk a bankadóban

2010.07.12. 07:25
Az új biztosítók után a takarékszövetkezetek egy része is mentesülhet a bankadó alól. A kedvezmény azokra a fiókokra vonatkozik, amelyek négyezer fősnél kisebb településen működnek. Mentesül az adó alól a Magyar Posta Zrt. is.

A nemzetgazdasági miniszter után immár a kormányfő is megerősítette: nincs mód a bankadó erre az évre tervezett részével kapcsolatban semmilyen változtatásra. Eközben persze a javaslat folyamatosan módosul, új és új kiskapuk nyílnak – persze ezzel erősödnek az alkotmányossági aggályok, írja a Napi Gazdaság.

A szerdai – az adófizetés alól egyebek mellett a CIG, a Wabard és az MKB Biztosítókat kiemelő – módosítás után ezúttal a számvevőszéki és költségvetési bizottság javaslata szűkítené az érintetti kört azzal, hogy a takarékszövetkezetek kedvezményt kapnának a 4000 fő alatti településen fenntartott fiókjaik után. A biztosítók esetében a vetítési alap a korábbi 5,2 és a későbbi 5,9 százalék után most 5,8 százaléknál tart... A korábbi várakozásoknak megfelelően a Magyar Postát is mentesíteni fogják a közvetített pénzügyi szolgáltatások utáni adófizetés alól.

Az Orbán Viktorral még pénteken más ügyben találkozó Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója szerint az "elszomorító" különadó "nem teljesen igazságos", mert vannak ágazatok, amelyek nagyobb megtérüléssel dolgoznak, mint a bankok, és az elvonás mértéke lényegesen magasabb, mint az Európában megszokott.

Csányi szerint az OTP tőkemegfelelése elbírja az adót, a bank emiatt nem csökkenti majd az aktivitását. Ugyanakkor a szakember aggályának adott hangot amiatt, hogy a többi bank vajon pótolja-e a bankadó által elvont tőkét, mert ha nem teszik, ez visszavetheti a hitelezést, ezáltal a magyar gazdaságot. Komoly károkat okozhat a bankszektornak a magyar bankadó - vélte Herbert Stepic, a Raiffeisen International vezérigazgatója is.

Aligha meglepő, hogy fenntartja a magyar bankrendszerre érvényben lévő negatív kilátását a Moody's Investors Service. Mint közölték: jóllehet a magyar bankszektor stabilitása javult a tavalyi első félévi állapothoz képest, a kockázatok közül sok változatlanul jelen van, és a cég ezért a magyar bankrendszert továbbra is a „törékenyebbek” között tartja számon a közép-kelet-európai térségen belül.