Gyászos éve van a hazai építőiparnak

2010.07.13. 12:17
Gyászosnak tekinthető első félévet zárt az építőipar, némi statisztikai ingadozástól eltekintve stabilan romlott az ágazat állapota. Gyorsuló ütemben dönti be a cégeket a válság és a lánctartozás, miközben tartósan magas a cégfluktuáció. Különösen romboló volt a június, amikor 30 százalék feletti ütemben nőtt a felszámolás alá került cégek száma - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból.

Tartósnak bizonyul az építőipar lejtmenete, az ágazat a második negyedév végére sem tudott javítani mutatóin. A felszámolás alá került cégek növekedési üteme június végén kissé még meg is haladja az első negyedév végi tempót. Az első hat hónap alatt ugyanis 15,7 százalékkal több építőipari cég dőlt be, míg az első negyedév végén 15 százalékos volt ez az ütem - derül ki az Opten adataiból.

Június végéig idén összesen 1956 építőipari vállalkozás ellen indítottak felszámolási eljárást, ez 265-tel több, mint egy évvel korábban. A bedőlt cégek számának növekedési üteme lassult azonban, egy évvel ezelőtt ugyanis még 22 százalékos emelkedést regisztráltak. "Az mindenképpen aggasztó, hogy az építőipari főszezon közepén éves csúcsot mutat a bedőlt cégek száma" - kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

A második negyedév során hónapról-hónapra nőtt a tönkrement vállalkozások száma, míg júniusban az idei csúcsot jelentő 363-ig szaladt. A hatodik hónapban az új felszámolások növekedési üteme is megugrott: a májusi 9,9 után 31,5 százalékos volt az egy évvel korábbi júniusihoz mért emelkedés.