Kivehetik Matolcsy kezéből a bankadót?

2010.07.13. 07:37 Módosítva: 2010.07.13. 07:40
Két hete Matolcsy György mellé tették a bankadós tárgyalásokon Varga Mihályt és Fellegit, most még inkább a háttérbe szoríthatják a nemzetgazdasági minisztert.

Adóügyekben és költségvetési kérdésekben eddig nem kérdőjeleződött meg a kormányon belül Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elsőszámú vezetői szerepe, most azonban mintha törés lenne ebben. A Népszabadság – kormányzati források által meg nem erősített –információja szerint Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy helyett Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztert és Varga Mihályt szeretné "főtárgyalónak" a bankokkal folytatott egyeztetéseken a jövőben.

A törési jelek két hete jelentkeztek. Akkor megfeneklettek a bankokkal folytatott tárgyalások az extraadóról, a bankadóként elhíresült új elvonásról. A kormányszóvivői tájékoztatón Matolcsy György, akinek a feladata volt az egyeztetések lebonyolítása, elismerte, hogy elhalasztja a döntést a kabinet a bankadóról. Akkor közölte azt is, hogy a kormány arra adott felhatalmazást, hogy ő, Fellegi Tamás minisztertársa és Varga Mihály államtitkár zárja le a tárgyalásokat.

Végül is nem lett újabb egyeztetés, Matolcsy elmondása szerint a bankok képviselői nem jelentek meg az új időpontban, erre a kabinet másfél hete benyújtotta a bankadót is tartalmazó adó-salátatörvényt a parlamentnek. Tegnap volt is róla egy első körös döntéshozatal, amin fontos változtatásokra bólintottak a képviselők, jövő hétfőn pedig a zárószavazás következik.

Az idei bankadóról nem alkuszik a kormány, ezt többször maga Matolcsy is világossá tette, de a 2011-es és 2012-es, a salátatörvényben kikötött bankadóról meg kell a jövőben állapodniuk a feleknek.