Ismét lecsapott az MFB-kommandó

2010.07.14. 13:48 Módosítva: 2010.07.14. 21:27
Folytatódik a fejlesztési bankhoz sorolt cégeknél a megdöbbentő eszközökkel folyó vezetőségváltás. Ezúttal az ITD Hungarynél csapott le az MFB-kommandó, az előző hetekben megszokott módon megszállva a cég székházát: teljes hírzárlat van, a telefonokat kikapcsoltatták, a számítógépes hozzáférést megszüntették. Az előző két akció után semmi terhelő bejelentést nem tettek a korábbi cégvezetésekről. Az MFB délutáni tájékoztatása szerint kommandózásról szó sincs, normális, teljes békében lezajlott átadás-átvétel történt a közjavak védelme érdekében.

Július eleje óta járja az MFB-kommandó a vagyontörvény módosításával a fejlesztési bankhoz sorolt állami cégeket. Két hete az autópályás és utas vállalatoknál, a múlt héten tizenegy kisebb társaságnál csaptak le. A módszer mindenhol ugyanaz: rajtaütésszerűen megszállják az érintett vállalatok székházát.

A dolgozókat akár még szabadságukról is visszarendelik, a telefonokat kikapcsoltatják, volt olyan eset, amikor a mobilokat elvették, a számítógépes hozzáféréseket is letiltják. Az irodaházakban még az ipari kamerákat is kikapcsoltatták az akció idején.

Az MFB-kommandó ezen a héten is lecsapott: szerda délelőtt az ITD  Hungary állami befektetési és kereskedelemfejlesztési ügynökségnél jártak. Az ITD-nél a Független Hírügynökség híre szerint teljes hírzárlatot rendeltek el, miután azt szerdán meglepetésszerűen megszállta a Magyar Fejlesztési Bank munkatársainak egy csoportja.

Az ITD egyik dolgozója még azelőtt tudta értesíteni a hírügynökséget, hogy elvették volna a mobiltelefonját. Az épületben dolgozók mindegyikét megfosztották ugyanis – a már ismert módon – a kommunikációs lehetőségeitől, telefonjától, számítógépétől.

Hogy pontosan kik ezek az emberek, milyen megbízatás alapján és milyen jogon intézkednek, mi a feladatuk, és milyen eszközöket, miért kaptak annak végrehajtására, arról az MFB-t felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot és az MFB-t is megkérdeztük.

Nyíri János, a fejlesztési bank kommunikációs vezetője az MTI-nek azt mondta – a hírügynökség tudósítása szerint "több internetes portál" tisztogatásról és MFB-kommandóról szóló cikkei nyomán –, hogy "nem tisztogatnak az ITD Hungary-nál (ITDH-nál), hanem a törvényi előírásoknak mindenben megfelelő átadás-átvételi folyamat keretében átveszik a céget".

Nyíri szerint ez azt jelenti, hogy a fejlesztési bank megbízottai az átadás-átvétel keretében a szolgálati autókat, az ITDH-s bankkártyákat és a szolgálati telefonokat gyűjtik össze, mivel ezek a "magyar közvagyon részét képező ITD Hungary tulajdonai". "Senkit semmilyen méltánytalanság nem ér" – tette hozzá Nyiri János, és megjegyezte azt is: a vezetői jogkörök felfüggesztése nem jelenti a működés ellehetetlenülését, azonban az átadás-átvétel idején mindenki a vezérigazgatónak tartozik számadással.

Nyíri János délután írásban reagált lapunk kérdéseire is, cáfolva az állítólagos MFB-kommandóról szóló információkat. Azt írta, hogy ezek olyan gazdasági események, amik "teljes békében, az érintettek elsöprő többségének aktív, jóindulatú közreműködésével zajlanak le", és amik keretében "semmiféle jogsérelem sem ér senkit". Az MFB-szóvivő hozzátette: "az MFB megbízottjai senkitől sem vették el a telefonját, sem a számítógépét". Emellett megismételte, hogy a közjavak védelme érdekében történtek az intézkedések.

"Az átadás-átvételi eljárás során nem történt sem több, sem más, mint hogy a cég tulajdonában lévő eszközöket visszarendelték. Jól értse mindenki: az ITDH közvagyon, és az átvételkor mindennek meg kell lennie (telefonoknak, bankkártyáknak, gépjárműveknek stb.)... az MFB "a jó gazda gondosságával jár el" – olvasható Nyíri János lapunknak elküldött levelében.