A kormány megvenné az MKB bankot

2010.07.15. 11:11
Az Orbán-kormány megvenné, a Bayerische Landesbank pedig eladná az MKB Bankot - erősíti meg a pénzügyi szektorban már hónapok óta keringő pletykát a Figyelő mai cikke.

Úgy tudni azonban, az árban egyelőre nagy az eltérés a felek között, a bajor tartományi bank egymilliárd euró alatt nem válna meg leányától, Orbán Viktor viszont 300 millió eurónál többet nem adna érte (ez nagyjából 84 milliárd forint).

A hetilap úgy tudja, az MKB-székház falai között már készülődnek az állami létre, bár ezt a forgatókönyvet még nem kell készpénznek venni. A bajor tartományi segítségben részesült Bayerische Landesbank Brüsszelhez benyújtott reorganizációs terve szerint 2013-ig "tőkepiacképessé" kell tenni a bankot, ezt azonban akár tárgytalanná is teheti később egy esetleges állami felvásárlás.

Az Orbán-kormány vételi szándékáról szóló találgatásokat több találkozó ténye is erősíti az Orbán-Matolcsy páros és a Bayerische Landesbank vezetői között. A legkritikusabb kérdés azonban a vételár, melyben úgy hírlik, nincs egyelőre egyetértés Orbán és a német bankárok között. Míg Orbán Viktor a Figyelő informátorának szavai szerint "elég messzire rúgta a pöttyöst", 300 millió eurós ajánlatot téve, a Bayerische Landesbank a hírek szerint egymilliárd eurónál kevesebbel nem érné be.

A tranzakció akár már jövő tavasszal lebonyolódhat, ezzel vélhetően nem direkt állami tulajdonba, hanem egy állami intézmény, például az MFB tulajdonába kerülne a bank. Az is előfordulhat, hogy az állam nem teljes, "csupán" többségi tulajdonhányadot szerezne.